Café Budapest 2008.03.12.

Rétesretorika

Hogy mit sütöttek ki a rétesházban? Egy kis "vidéket". Az Október 6. utcában tavaly megnyílt Első Pesti Rétesház (valamint Kávéház és Hagyományőrző Galéria) tudja, hogy a pesti polgár a vidékire, a külföldi a hungarikumra bukik, természetesen háziasított formában.


A rétest itt online, az interneten és offline, a pulton is olyannyira szakszerűen tálalják, hogy szinte eltűnik a csomagolásban. De ez nem baj, hiszen olyan érzésünk támad, hogy a vendégeskedés során részesei, vagy legalábbis műélvezői leszünk annak, amit a Rétesház három szóval jelez: hagyomány, érték, művészet. A háromosztatú vendégtérbe lépve a réz, a barna, a bordó és a vajszín klasszikus árnyalatot ad a paraszti életet idéző fekete-fehér felvételeknek.

Játékos hagyományőrző szándékot fedezhetünk fel a bútorzatban is, az asztalok ugyanis egyben múzeumi vitrinek. Igazán ötletes, hogy az üveglap mögött korabeli polgári kellékek, színházi kesztyű, látcső és képeslapok láthatók. Az enteriőr betetőzése az aranyrámás plazmatévé, mely nonstop néprajzórát sugároz a művelődni is vágyó vendégeknek.

A prospektusokban lapozgatva a legmókásabbnak bizonyos Emma asszony tanácsait találtuk, miszerint úgy kell kinyújtani a rétestésztát, hogy egy huszárt lovastól betekerhessünk vele, illetve, hogy mindenképpen csöpögjön a zsírtól - bár utóbbit már kevéssé bírná irodai napszámhoz szokott gyomrunk. A kávékultúra azonban még bátortalan, a Rétesház fantázianevű kávés koktélon túl csupán a tejes, a jeges és az ír kávé szerepel az itallapon mint kávékülönlegesség. Ez viszont már munka előtt, reggel nyolctól a rendelkezésünkre áll.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 9. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében cikk borítóképe
  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében

  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.

  Café Budapest 2018.09.03.
  Mécses és kandeláber

  A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.

  Café Budapest 2009.02.03.
  Csata a halványzöld polcért..

  Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.

  Café Budapest 2009.01.21.

  Kávéházak magazin

  Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
  Szálas tea vs. filteres

  A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

  Tea 2019.11.19.
  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.

  H i r d e t é s