Rétesretorika

-
Café Budapest, 2008.03.12.

Rétesretorika

Hogy mit sütöttek ki a rétesházban? Egy kis "vidéket". Az Október 6. utcában tavaly megnyílt Első Pesti Rétesház (valamint Kávéház és Hagyományőrző Galéria) tudja, hogy a pesti polgár a vidékire, a külföldi a hungarikumra bukik, természetesen háziasított formában.


A rétest itt online, az interneten és offline, a pulton is olyannyira szakszerűen tálalják, hogy szinte eltűnik a csomagolásban. De ez nem baj, hiszen olyan érzésünk támad, hogy a vendégeskedés során részesei, vagy legalábbis műélvezői leszünk annak, amit a Rétesház három szóval jelez: hagyomány, érték, művészet. A háromosztatú vendégtérbe lépve a réz, a barna, a bordó és a vajszín klasszikus árnyalatot ad a paraszti életet idéző fekete-fehér felvételeknek.

Játékos hagyományőrző szándékot fedezhetünk fel a bútorzatban is, az asztalok ugyanis egyben múzeumi vitrinek. Igazán ötletes, hogy az üveglap mögött korabeli polgári kellékek, színházi kesztyű, látcső és képeslapok láthatók. Az enteriőr betetőzése az aranyrámás plazmatévé, mely nonstop néprajzórát sugároz a művelődni is vágyó vendégeknek.

A prospektusokban lapozgatva a legmókásabbnak bizonyos Emma asszony tanácsait találtuk, miszerint úgy kell kinyújtani a rétestésztát, hogy egy huszárt lovastól betekerhessünk vele, illetve, hogy mindenképpen csöpögjön a zsírtól - bár utóbbit már kevéssé bírná irodai napszámhoz szokott gyomrunk. A kávékultúra azonban még bátortalan, a Rétesház fantázianevű kávés koktélon túl csupán a tejes, a jeges és az ír kávé szerepel az itallapon mint kávékülönlegesség. Ez viszont már munka előtt, reggel nyolctól a rendelkezésünkre áll.

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 9. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

  • Tetszett a(z) Rétesretorika magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Rétesretorika magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    "narrow"
    Gear.svg