Café Budapest 2008.03.19.

Rojtos végű állólámpák

A Fecskébe lépve gyanakodni kezdünk: már jártunk itt. Tűnődünk egy darabig: mikor is, kivel is? A faltól falig alpesi táj poszter pont olyan, mint anno Albert báéknál Szilasligeten vagy Julcsiéknál a Szomszédokban, és csakis ehhez hasonló közegben írhatta Bereményi Géza a Fehér Babák Takarodóját.


Meg aztán a bölcsészkaros egyetemi évek is épp ilyen színűek. Láttuk hát ezt a helyet sokszor - az elmúlt évtizedekben. Ám most nézzük meg közelebbről!

A Ráday Fecskének két nagyobb területe van: a fenti dohányzós-beszélgetős és az alagsori dohányzós-beszélgetős-táncolós. Ahogy a rendes egyetemi kollégiumokban. Ám a retróság nem merül ki a kopott virágmintás karosszékekben, a rojtos végű állólámpákban és az Orion tévében; az atmoszféra a programokra is kiterjed: a Fecske minden estére házibulit, a vasárnap délutánokra pedig filmklubot hirdet, falain időszaki képzőművészeti kiállítások láthatók.

A családias légkört erősítik a félig dekoratív, félig használati tárgyak, a könyvek és a társasjátékok, de ezt jelzi a hely kedves elnevezése is. És nem utolsósorban az amúgy diákbarát 750 forintos ebédmenüben nem rizottót, hanem rizses húst, reggelire pedig bundáskenyeret is kínálnak. A presszó délelőtt kilenctől éjjel kettőig várja a vendégeket, ami a mediterrános Ráday utcában figyelemre méltó, a kávé minőségére azonban még ráférne a barista oktatás.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 11. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s