Café Budapest 2008.03.19.

Rojtos végű állólámpák

A Fecskébe lépve gyanakodni kezdünk: már jártunk itt. Tűnődünk egy darabig: mikor is, kivel is? A faltól falig alpesi táj poszter pont olyan, mint anno Albert báéknál Szilasligeten vagy Julcsiéknál a Szomszédokban, és csakis ehhez hasonló közegben írhatta Bereményi Géza a Fehér Babák Takarodóját.


Meg aztán a bölcsészkaros egyetemi évek is épp ilyen színűek. Láttuk hát ezt a helyet sokszor - az elmúlt évtizedekben. Ám most nézzük meg közelebbről!

A Ráday Fecskének két nagyobb területe van: a fenti dohányzós-beszélgetős és az alagsori dohányzós-beszélgetős-táncolós. Ahogy a rendes egyetemi kollégiumokban. Ám a retróság nem merül ki a kopott virágmintás karosszékekben, a rojtos végű állólámpákban és az Orion tévében; az atmoszféra a programokra is kiterjed: a Fecske minden estére házibulit, a vasárnap délutánokra pedig filmklubot hirdet, falain időszaki képzőművészeti kiállítások láthatók.

A családias légkört erősítik a félig dekoratív, félig használati tárgyak, a könyvek és a társasjátékok, de ezt jelzi a hely kedves elnevezése is. És nem utolsósorban az amúgy diákbarát 750 forintos ebédmenüben nem rizottót, hanem rizses húst, reggelire pedig bundáskenyeret is kínálnak. A presszó délelőtt kilenctől éjjel kettőig várja a vendégeket, ami a mediterrános Ráday utcában figyelemre méltó, a kávé minőségére azonban még ráférne a barista oktatás.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 11. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében cikk borítóképe
  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében

  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.

  Café Budapest 2018.09.03.
  Mécses és kandeláber

  A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.

  Café Budapest 2009.02.03.
  Csata a halványzöld polcért..

  Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.

  Café Budapest 2009.01.21.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s