Café Magyarország 2005.05.03.

Café Győr

Ha a pesti ember tesz egy kellemes sétát Győr barokk negyedében, óhatatlanul felismeri, hogy van élet a fővároson kívül is. Felkutattunk és elhoztunk önöknek tizenhat kávézót a Rába partjáról. A fejlődést mutatja, hogy ebből nyolc az elmúlt egy-két évben nyílt meg.


Ha a pesti ember tesz egy kellemes sétát Győr barokk negyedében, óhatatlanul felismeri, hogy van élet a fővároson kívül is. Felkutattunk és elhoztunk önöknek tizenhat kávézót a Rába partjáról. A fejlődést mutatja, hogy ebből nyolc az elmúlt egy-két évben nyílt meg.

Mindenekelőtt sétáljon végig velünk Győr belvárosában. Megdöbbentő látni a fejlődést. Persze minden jóravaló magyar városban tudják, mi az a kátyú, és mit jelent a klasszicista épület mellé biggyesztett panel irodaház. Negyven év ízléstelenségét azonban szépen lehet kozmetikázni.

Az autók kitiltása és szigorú megszűrése a belső negyedekből lakhatóbbá és élvezhetőbbé tette a barokk városrészt. A kávéházak és kávézók pedig példátlan gyorsasággal teremtik meg mindehhez a városi tér otthonos oázisait.

Alibi Café, kis, presszós jellegű kávézó leheletnyire a városházától. Csócsó és darts a bejáratnál, duma egy ajtóval beljebb. Minden persszós könnyedséggel.

Nagy, kávéházi ablaktáblák, sarok épület, tágas belső tér – Győr legnagyobb sörözője több funkciót tölt be. A kávéivásra hajlamos emberegyedeket is befogadja. Nem követel kisestélyit, mégis elegáns. Belgian Beer.

Induljunk el a Baross utcán. Első állomás a Giró mediterrán hangulatú terasza. Az apró kioszkból szinte kifolyik a kávézó az utcára. Emberi igénynek tesz eleget a Giro. A kávéházrajongók az utcát akarják birtokba venni.

Nem messze találjuk a LaMareda Bisztrót. LÁszló, MArgit, RÉka, DÁvid – családi vállalkozás, nevében él a nemzet? Narancsok egy tálban, vidám mozaikkal borított fal – déli népségek bisztróhangulata, mögötte egyedi éttermi rész.

Szemben újabb eszpresszó. Baráti társaságok, törzsvendégek iszogatnak itt. Valaki meccset néz, hátulról nyerőgép hangját hallani. Segafredo Espresso.

A következő sarkon balra már előbukkan a La Isla terasza. Karibi hangulat, kuckós helyek, hangulatvilágítás. Nem meglett hölgyek és komoly urak bridzsklubja. Hacsak nem pörgősek a meglett hölgyek és komoly urak.

Club 96.4. Megvan a helyi kultcafé. Barlangi emberek, mélyben nyugvó design, Drum and bass, internet, vizipipa. Előítélet nélkül: rasztás eklektika.

Most menjünk az ősi templomhoz. A káptalandombnak is van egysége. Nyolcvanas évek fadizájnja, ahol mélynyomóra táncol a kávé a csészénkben. Új hely, annyira új, hogy még nem volt keresztelője. Miután a Konferencia Hotelben van, könnyű megtalálni.

H i r d e t é s

Majdnem törzsvendégek

"Nem tudja valaki, mi történt az X kávéházzal? Eddig sem volt túl jó híre a kiszolgálás miatt, de most, egyik hétről a másikra csupa új pincér jelent meg, és még a korábbinál is undokabbak. Mint majdnem törzsvendéget érdekelne a változás oka, ha valaki tudja, ossza meg velem."

Café Magyarország 2007.05.22.
Elkezdődött a beülés!

"Jelentem, bent vagyok!"- ez a kulcsmondata az újonnan indult ügynökmunkának. A nyári teraszértékeléseknek immár vége, kávémánjaink most a kávézók belterét veszik célba.

Café Magyarország 2007.01.04.
Két és fél révkomáromi hazai

Ha nem így ismerkedtünk meg Révkomárommal, akkor osztálykiránduláson, de az probléma. Első benyomásunkat ilyenkor erősen rontja osztályfőnökünk 1848-as beszámolója, utálatos osztálytársaink demoralizáló viselkedése, pedig mi szeretnénk figyelni. Két és fél hely Révkomáromból.

Café Magyarország 2006.01.04.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s