Café Magyarország 2005.07.05.

Nyírségi kávétúra

Aki legyint, mert valami Szabolcsban van, az téved. Nyíregyházára rá lehet csodálkozni. Az hagyján, hogy ha keressük, akkor sem találjuk a periféria álmos kisvárosát, de vannak területek – mint például a Sóstó és környéke – amelyeket szép sárgán megirigyelhetünk. Kávéházi körkép.


Nekem mindig az volt az érzésem, hogy Debrecen inkább egy nagyra nőtt falu, terebélyes kertváros, ezzel szemben Nyíregyháza rendes város, a koszt és a zajt is beleértve. Kíváncsian vártam az eredményt, vajon milyen hatással lesz ez a kávéházi életre? A végső következtetések levonásához megvárjuk a kálvinista Róma helyeinek seregszemléjét is. Addig is: Nyírség Café!

Kezdjük akkor a tónál. Pici, kerek, hangulatos helyet fedeztünk fel a közelben. 424 a neve. Kilátás a tóra és az azt övező parkra. A vasszékek kissé kényelmetlenek. 424

Pörgős, de barátságos hely, két szinten nagy terasszal, a galérián internettel. Itt igazi kávézós hangulatot találtunk. Árkádia

A Milánó Kávézóban - a fotón is látszik - nagy az élet. Vörös falak, csalogató kanapé, kedves kiszolgálás. Talán ez a titok. Milánó

Erős túlzással beszélhetünk csak kávézóról. A főként étterem és pizzéria mégis betölt valamiféle ilyen szerepet hangulatos belsőjével, ami élvezhetően tágas és befogadó. Gazdag és finom az ételválaszték. Royal.

A Sir Morik kávéméréseit jól ismerjük. Ebben a városban is fontos szerep jut a babkávéknak: nő az igény a jobb helyekre, ahol a kávéitalok finomak, az illat eredeti. Elég a löttyökből!

Ez inkább írkocsma, mint café. (Ezt nem is rejtik véka alá). Nem kávéitalokra építik a kínálatukat. A hely jellege mégis betölt valamit abból, amit kávézónak hívunk. Esténként ne reménykedjünk szabad asztalban, és kostoljunk meg egy ír kávét. Shamrok.

Kisvasút-állomásból átalakítva, de már ritkán hallani a vicinálist. A hely kissé steril, de mivel egy hotel aljában található, ez érthető is. Ha arra járunk, egy kávéra megéri. Szinbád

Röviden? Hétvégi tomboláshoz tömegeket elnyelő buli-katakomba. X-Café.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s