Café World 2020.02.03.

Kávékultúra: Svédországban a fikázás dívik

Ahány ország, annyi kávézási szokás. Nézzük, hogyan kávéznak a svédek és mit is jelent a fika (ejtsd: fíka)?


A skandinávok életstílusa és életszemlélete sejtjük, hogy sok dologban különbözik a magyarokétól, na de hogy a kávéfogyasztásuk is? Igen! Skandinávián belül Svédországban elengedhetetlen része a napnak a fika, ráadásul minimum kétszer is hódolnak ennek a szokásnak.

A fika eredete

A fika egy tipikus visszafelé történő kifordítása a kaffi, kávé jelentésű svéd szónak amely a kaffe szó régies változata. Nyelvtanilag nem csak főnévi, hanem igei alakja is van: ugyanúgy használják a délutáni fika kifejezést, mint azt, hogy éppen fikáznak, azaz kávéznak. És hol is tennék mindezt, ha nem a fikben, azaz kávézóban?

A fika, ami nem az orrüregünkben terem

A magyar nyelvbe átültetve egy teljesen más jelentéssel bír az a szócska, melyet svédesen nyújtott i betűvel kell ejteni.

Svédországban nincs konkrétan meghatározott definíciója, ám mégis a kávézás köré épül fel. Jellemzően ha két barát, vagy egy társaság leül egy-egy kávé mellett beszélgetni, azt hívjuk klasszikus fikázásnak, melyhez a jó társaság, beszélgetések is társulnak, és remek kiegészítője lehet egy-egy sütemény is. Nincs meghatározott időtartama, fél órától több óráig is terjedhet az az időintervallum, ami lefedi a szócska jelentését. Svédországban pontosan ezért nem néznek rosszallóan az emberre, ha „csak” egy kávét fogyaszt több órás időtartam alatt egy kávézóban.

A fika jelentésköre manapság meglehetősen széles: akár egy-egy beszélgetést is hívhatunk így, gyerekek körében pedig a zsúrt nevezik fikának. Néhány társadalmi csoport körében a fika hasonló az angol ötórai teázáshoz, ám a kávéimádó svédek biztosan nem hagynák ki az egyenletből a kávét.


Fika a munkahelyen

Magyarországon sokaknak nincs lehetőségük lazítani a munkaidő alatt, ám a fika erre is lehetőséget ad: a svéd munkahelyeken délelőtt és délután is leülnek a kollégák egy-egy fikára, melynek nem csak a kávézás a fő apropója, hanem az is, hogy kicsit jobban megismerhessék egymást, nem mellesleg pedig legalább 15-20 percre szusszanjanak a teendőik között.

Ez a kis kávézási szokás arra is lehetőséget ad, hogy legyen szó akár üzleti megbeszélésről, akár romantikus találkozóról, a felek kevésbé érezzék feszélyezve magukat egy ilyen hétköznapi szituációban.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.
A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.

H i r d e t é s