Café World 2020.02.03.

Kávékultúra: Svédországban a fikázás dívik

Ahány ország, annyi kávézási szokás. Nézzük, hogyan kávéznak a svédek és mit is jelent a fika (ejtsd: fíka)?


A skandinávok életstílusa és életszemlélete sejtjük, hogy sok dologban különbözik a magyarokétól, na de hogy a kávéfogyasztásuk is? Igen! Skandinávián belül Svédországban elengedhetetlen része a napnak a fika, ráadásul minimum kétszer is hódolnak ennek a szokásnak.

A fika eredete

A fika egy tipikus visszafelé történő kifordítása a kaffi, kávé jelentésű svéd szónak amely a kaffe szó régies változata. Nyelvtanilag nem csak főnévi, hanem igei alakja is van: ugyanúgy használják a délutáni fika kifejezést, mint azt, hogy éppen fikáznak, azaz kávéznak. És hol is tennék mindezt, ha nem a fikben, azaz kávézóban?

A fika, ami nem az orrüregünkben terem

A magyar nyelvbe átültetve egy teljesen más jelentéssel bír az a szócska, melyet svédesen nyújtott i betűvel kell ejteni.

Svédországban nincs konkrétan meghatározott definíciója, ám mégis a kávézás köré épül fel. Jellemzően ha két barát, vagy egy társaság leül egy-egy kávé mellett beszélgetni, azt hívjuk klasszikus fikázásnak, melyhez a jó társaság, beszélgetések is társulnak, és remek kiegészítője lehet egy-egy sütemény is. Nincs meghatározott időtartama, fél órától több óráig is terjedhet az az időintervallum, ami lefedi a szócska jelentését. Svédországban pontosan ezért nem néznek rosszallóan az emberre, ha „csak” egy kávét fogyaszt több órás időtartam alatt egy kávézóban.

A fika jelentésköre manapság meglehetősen széles: akár egy-egy beszélgetést is hívhatunk így, gyerekek körében pedig a zsúrt nevezik fikának. Néhány társadalmi csoport körében a fika hasonló az angol ötórai teázáshoz, ám a kávéimádó svédek biztosan nem hagynák ki az egyenletből a kávét.


Fika a munkahelyen

Magyarországon sokaknak nincs lehetőségük lazítani a munkaidő alatt, ám a fika erre is lehetőséget ad: a svéd munkahelyeken délelőtt és délután is leülnek a kollégák egy-egy fikára, melynek nem csak a kávézás a fő apropója, hanem az is, hogy kicsit jobban megismerhessék egymást, nem mellesleg pedig legalább 15-20 percre szusszanjanak a teendőik között.

Ez a kis kávézási szokás arra is lehetőséget ad, hogy legyen szó akár üzleti megbeszélésről, akár romantikus találkozóról, a felek kevésbé érezzék feszélyezve magukat egy ilyen hétköznapi szituációban.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

Café World 2020.03.16.

Útjelzők a selyemúton

H i r d e t é s