Csendes Létterem Őrző 2009.01.20. | Café Budapest
Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.

Hogy mi az a létterem őrző, azon sokat nem érdemes töprengeni, körbepillantva ugyanis rögtön látszik: ez egy egyszerű romkávéház. (Ha különbséget teszünk romkocsma és romkávéház között, a Csendes feltétlenül az utóbbi: inkább Sirály, Kiadó, Bob és Bobek, mint Szimpla, Szóda vagy Mumus.)

Még találóbb lenne azt mondani: ez egy lomkávéház. Itt ugyanis az összes felsorolt kultuszhelyhez képest hatványozottan nagyobb az apró-cseprő lomok koncentrációja. Minden négyzetcentiméterre jut egy ismerős vagy éppen meghökkentő kacat: a plafonon malacok, háromkerekű biciklik, csilláron lógó gumibabafürtök, az állólámpákon színes gumipapucsok, kazetták, fejhallgatók, a falon babaház, gabikocka, absztrakt zsírkrétaalkotások. Az első benyomás: egy regresszív hajlamú bölcsészlány felrobbant tudatalattijában ülünk, a nagymama kiselejtezett nyikorgós székein, csipketerítő mellett, néhány, a fentieket ellensúlyozó kristálycsillár és egyéb polgári kellék társaságában.


Mindezt a hatalmas belmagasság és a nagyszámú, kulturáltan társalgó vendég teszi mégis elviselhetővé, sőt, ha mi is berendezkedtünk a kitágult tudatalattiban - mint Jónás a cethalban -, akkor a kezdeti zaklatottságot az otthonosság érzése váltja majd fel. Szépen, csendben. Csak a nagymama főztjére ne számítsunk, hiszen az ételválaszték teljes spektruma: ropi és sós mogyoró. Ehhez persze eszcájgra sincs szükség - nyilván ezért szúrtak minden villát a szomszédos állólámpa lábába.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 9. évfolyamának 1-2. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus illetve Kultúra rovatában tekintheti meg.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein