Csizma az asztalon 2005.03.22. | Zacc
A Tavaszi Fesztiválon jártunk A Fesztivál sokszínű programjából A Muzsikás együttes rendhagyó előadását választottuk. A koncertnek olyan vendégei voltak, mint Sebestyén Márta, Petrás Mária, Jandó Jenő, és Héja Domonkos vezényletével a Danubia Szimfonikus zenekar. Ezen az esten Bartók, Kodály és a népzene kapcsolatáé volt a főszerep.

Bartók és Kodály zeneszerzőként szabadon nyúlt a népzenei gyökerekhez. Az eredeti dallam sokszor csak részleteiben, vagy csak hangulatában fedezhető fel műveikben. A Muzsikás együttes arra törekedett, hogy Bartók és Kodály műveit népzenével összekapcsolva helyezze más megvilágításba. Hitük szerint így a népzene is máshogy szólalhat meg.

Az együttes 7. alkalommal tett már kísérletet a két világ, a két műfaj összekapcsolására a Tavaszi fesztivál keretein belül. Mindazok, akik kétkedve várták a végeredményt, az első félidő befejező részében döbbenten figyelték a zenészeket. Jandó Jenő az Allegro Barbarót játszotta, Farkas Zoltán és Hamar Dániel pedig gardonnal és bőgővel követték a Bartók művet. A közönség óriási tapsviharban tört ki. Bartók, az ősi gyimesi zene, Jandó Jenő és a Muzsikás együttes egymásra gyakorolt hatása olyan plusz energiákat szabadított fel, ami magával sodorta a Nemzeti Hangversenytermet.

Talán ennek köszönhető, hogy a szünetben elmarad az is, hogy megvizsgáljuk a Művészetek palotája kávé kultúráját, pedig a helyi "büfé" igen tetszetős.

A koncert első felének energikus befejezése után, a második részben mintegy imádság szólal meg Petrás Mária moldvai balladája, lelkileg előkészítve Bartók III. zongora versenyét, melyet a zeneszerző halálos ágyán komponált.

Kroó György így ír a darabról:
Tündérszárnyakon lebegő remekmű
Ima és Himnusz, búcsú és remény egyszerre…

Igen ezt éreztük mi is. És hogy mi volt még? Sok minden. Volt- e katarzis? Sokunknak igen. Volt-e üzenete? Reméljük jó páran voltunk, akik megértettük. Lesz-e vita, hogy kerül a csizma az asztalra? Igen, hát persze. És ez nem baj.

Eközben a Muzsikás járja világot, és hírét viszi a magyar népzenének. Jelen van folk-, világzenei fesztiválokon, a komolyzenei, alternatív, a jazz, a kelta vagy a zsidó zenei rendezvényeken. Rendkívül fontosnak tartják a jövő nemzedék zenei nevelését, zenei élményhez való jutását.

Ezt szolgálja a legkisebbeknek tartott rendszeres gyermektáncház Budapesten, az iskolákban adott rendhagyó ének-zene óra, valamint a zenei főiskolásoknak tartott mesterkurzus.


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein