Cupping és beszélgetés Per Nordbyval 2018.06.03. | Koffein
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.

Május utolsó vasárnapján rendezte meg a Tamp&Pull Váci úti üzletében a tematikusan PerNordby kávékból összeállított kóstolót, melyre személyesen a pörkölőmester is ellátogatott.Per húsz mintát hozott kóstolni, melyekről mesélt egy kicsit, azonban maga a kóstolásélménye volt a rendezvény fókuszában. A cupping után sikerült pár szót váltanunk Perrel, aki izgalmas történeteket és terveket osztott meg velünk.


Azt mesélted, hogy már harmadik alkalommal vagy itt Magyarországon. Ez amúgy szuper,hiszen a Per Nordby eddig csak vendégkávé volt itthon addig, amíg a By Beans meg nemnyitott és azóta Ti vagytok a fő beszállítójuk. Milyen szándékkal jöttél látogatszMagyarországra?

Először igazából a „World of Coffee”-ra jöttem tavaly. Eztán legközelebb turistaként tértemvissza.

És hogy tetszik kis országunk?

Tetszik, szerintem Budapest csodálatos és itt nem csak a kávézókat értem, hanem tele vantörténelemmel.

Mi a helyzet a kávéval?

Tegnap elég sok helyet kipróbáltam, emellett ellátogattam néhány magyar pörkölőbe.Megnéztem olyan helyeket is, amiket már tavaly láttam, de természetesen néhány új helysem maradt ki. Egyre inkább elterjedtek Közép-Európában az újhullámos kávézók, jó látni,hogy egyre több hely nyílik.

Szerintem nem sokat tudunk rólad itthon, talán inkább a kávédról. Mesélnél kérlek egy kicsit magadról?

Anno szükségem volt egy munkára és kávézókban kezdtem munkahely után kutatni, mertszerettem magát a jó kávét, valamint a kávéházi környezetet is: pénzt keresni és költeniugyanazon helyen. Néhány éven keresztül baristaként dolgoztam és mikor a mostanilakóhelymre költöztem 2003-ban, akkor főként az iskola miatt mentem. A kávézóban, aholdolgoztam nem specialty kávét készítettünk, mert az még nem volt, de szerencsére az üzlettulajdonosa, aki az Európai Kávé Szövetség tagja volt, figyelte az aktuális trendeket, hogy mitörténik az Államokban. Mikor megnyílt egy új pörkölő meglátogatta azokat és ígyfokozatosan váltottunk át sötét pörkölésű kávéról világosra. Egy idő után pedig mármagunknak pörköltünk 2007-től.

Szóval a specialty kávé szerelem volt első látásra?

Az elején azt sem tudtam mi ez, őszintén senki sem volt vele tisztában. Egy kávé volt a többi közül, majd hirtelen találkozol egy kávéval és érzed, hogy ez teljesen más, mint a többi. A svéd kis pörkölők első hullámában 2007-2008 környékén egy pörkölőben dolgoztam. Mikor már nem láttam a cégnél fejlődési lehetőséget, akkor kiléptem és beindítottam saját pörkölőmet. A nyitásig jártam a farmokat, kapcsolatokat építettem. Így mikor végre kinyitottam volt kapcsolati tőkém nemcsak a farmokon, de import és export vonalon is. Kis pörkölő révén az első szállításokkor próbáltam többekkel összebeszélve egy konténerben hozatni a kávéimat, így a kis pörkölőm logisztikája is meg lett oldva. Manapság már másoknak is importálok és akikkel dolgozom azok találkozásunkkor lehet, hogy valamilyen formában dolgoztak kávéval, de azóta egyre inkább bevonódtak és mára már exportálnak. Ezáltaln mindketten növekszünk az iparban és nagy üzleti lehetőségeket biztosít. Azonban én azt gondolom, hogy minden a bizalomról szól. Ők tudják mit akarok és én tudom ők mire képesek.

Hány országba szállítasz kávét?

Nagy meglepetésedre Svédországban természetesen, valamint Magyarországra,Lengyelországba, Németországba, Angliába, Szlovákiába, Csehországba, Belgiumba ésFranciaországba, de leginkább a saját régióm biztosítja a legnagyobb növekedésilehetőséget.

És hány országból hozol kávét?

Amerikai és afrikai területekről főként, mint például: Etiópia, Rwanda, Kenya, Honduras,Nicaragua, Costa Rica és Columbia. Próbálom sűrűn meglátogatni a farmokat, évente járok atermőterületekre, de egy évben nem tudok eljutni mindenhova, így kétevente legalább sorkerül mindegyikre. Van, amikor szüret után megyek és akkor együtt kóstolunk, de megériszüret előtt is menni, mert akkor sokkal nagyobb az együttműködés és az eszmecsere atervekről, a lépésekről és arról, hogy mit tehetünk majd.


Milyen nagy terveid vannak a jövőre nézve?

Ó, nagyon sok jó tervem van. Vannak barátaim egy svéd cipőgyártó cégnél, akikkel együtt isdolgozunk. Mikor legutóbb Etiophiában jártam, akkor vittem a futócipőmet is és akkor jutotteszembe, hogy Etiophia nemcsak a kávé, de a futás hazája is és szervezni kéne egy futókávétúrát ott. Mikor hazaértem, elmondtam a cégnek az ötletemet és tetszett nekik.
Novemberben egy csapattal Etiphiába utazunk és kávéföld futást tartunk, ami fárasztó debuli lesz. Mindezt az ottani iskolaépítési projekttel is összekötjük, így bármilyen bevételünk befolyik, azt a projektnek adományozzuk. Meglátogatjuk majd az iskolákat, a farmokat is ésfutóbajnokokkal is futunk majd, vagyis legalábbis lihegve mögöttük –nevetett Per. Az utolsónapja az évente megrenedezndő Addis-i 10 km-es futóversenyt időzítjük, ami méltó lezárásalesz az egész programnak. Nem törekszünk arra, hogy kávés arcokkal menjünk, előny haérdeklődnek a kávék iránt, azonban az fontosabb, hogy olyan futókkal menjünk, akiket hajt akanadvágy.


Ha lemaradtál volna a cuppingról, akkor ugorj be bármkor a By Beansben, ahol megkóstolhatod Per kávéit!


Szatmári Nóri


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások
Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.
Blog írások