Egy "confessional poet" verseihez 2005.02.11. | Zacc
Jánosy István 1919-ben született Besztercebányán. A negyvenes évek közepén a Válasz és az Újhold köréhez tartozott. Első kötetével, a Prometheus-szal (1948) nagy feltűnést keltett. Verseit Baán Tibor költő, kritikus és esszéista ajánlásával közöljük, aki Szerepválaszok (Orpheus kiadó, 2004.) című könyvében így ír barátja, Jánosy költészetéről:

"Az ölés, az erőszak tényei, megfékezésének kérdései elemi erővel foglalkoztatják a költőt. Ennek hátterében nemcsak a szellemi eszmélődés éveinek Gandhi-élményét kell látni, hanem a második világháború tapasztalatait is, melyek irracionális labirintussá változtatták a világot. (…)

Jánosy költészete ennek megfelelően, szinkronban a világlírában kibontakozó vallomásköltészettel (confessional poetry), illetve megelőlegezve Nagy László és Juhász Ferenc nyelvi forradalmát, hatalmas kifejező erővel, lávázó indulattal bír."


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein