Esterházy módra 2007.09.10. | Zacc
Sopron és Bécs között félúton, a magyar határtól néhány kilométerre található a kismartoni Esterházy-kastély, amely több tanulsággal is szolgál. Az egykori nemesi rezidenciát a szomszédok páratlan becsben tartják: az idegenvezetés izgalmas, Haydn egykori - magyar királyok portréival díszített - koncertterme a mai napig a legnevesebb nemzetközi művészek fellépéseinek ad otthont.

Az egykori nemesi rezidenciát a szomszédok páratlan becsben tartják: az idegenvezetés izgalmas, Haydn egykori - magyar királyok portréival díszített - koncertterme a mai napig a legnevesebb nemzetközi művészek fellépéseinek ad otthont. A kulturális élmény után pedig a polgárok átvonulhatnak a kastéllyal szembeni dísztelen épületbe - amely vélhetően egykor kocsiszínként szolgált -, és a hely nívójához méltó kávéházi élményben részesülhetnek.

Az osztatlan, nagy boltíves térben kialakított modern kávéház nem esik abba a csapdába, amelybe a magyar vendéglátóhelyek oly gyakran belegyalogolnak: az Esterházy Restaurant-Cafe sem nem erőltetetten historizáló, sem pedig a turisták felszínes igényeit lélektelenül kiszolgáló büfé. A kávéház a város főutcáját meghosszabbító promenád mentén található, és boltíves belső terében, valamint a kastélyra néző oszlopcsarnokos teraszán modern ülőalkalmatosságokat kínál.

A beltéri hosszú pultnál bárszékek, az asztalok körül pedig kényelmes kanapék sorakoznak. A betérő vendég - helybéli vagy turista - rendeltetésszerűen vagy a pultnál sörözik-cigarettázik, vagy a félig felterített kávéházi asztalnál kortyolgatja feketéjét, vagy az abroszos éttermi szekcióban falatozik. A pulton ezüst kávéházi tálcák sorjáznak szakszerűen: a felszolgálók ezekre pakolják ki az aromás Illy eszpresszókat, Verlängetereket (hosszú kávé) és Einspännereket (eszpresszó sok tejjel és tejszínnel).

A süteményes pulton pedig az egyéb ínycsiklandó finomságok közt természetesen megtalálható az Esterházy-torta is, amely tényleg valódibbnak tűnik, mint amit ezen a néven eddig ismertünk.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 7. évfolyamának 36. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein