Forró italok a vendéglátásban 2008.09.25. | Barista iskola
Elkezdődött az őszi/téli szezon a vendéglátásban. A következő hónapokban a forró italok készítéséhez, értékesítéséhez adunk ötleteket az alábbi sorozatban. Ha egy dolgot kéne kiemelni a forró italok választékával kapcsolatban, talán az lehetne, hogy próbáljunk friss szemmel nézni rájuk.

A forrázatokban, teákban, csokoládékban ne csak a klasszikust keressük. Olyan választék összeállításán munkálkodjunk, ami megfogja a fiatalokat is, de felkelti azoknak is az érdeklődését, akik fogékonyak az újra, az izgalmasra. Nem véletlen, hogy a kávézóláncok forróital-forgalmának sokkal jelentősebb részét teszik ki a "különleges italok", mint általában a kávés vendéglátóhelyeken.

A különlegességekre nem úgy kell tekinteni, mint szükséges rosszra, hanem mint a forgalomnövelés fontos eszközére. Nem állhatunk meg a "háromízű" forró csokinál (ét, tej és fehér) és a "háromszínű" teaválasztéknál (fekete, zöld, sárga). Az alaptermékeket, sőt annál már jóval többet megtalál vendégünk a boltok polcain. Nekünk olyan elkészítési módokat, ízvariációkat és szervírozást kell felmutatnunk, ami otthon nem vagy csak nagyon nehezen megvalósítható. A kalandozás előtt azonban tisztáznunk kell, miért is fogyasztunk forró italokat, miért van rájuk kereslet? A forró italokat három szempontból értékelhetjük.

A legértékesebb tulajdonságuk az a hatóanyag tartalom, amelyért évszázadok, évezredek óta fogyasztjuk őket. A hatóanyag tartalomhoz viszont (gyorsan és egyszerűen) csak akkor férhetünk hozzá, ha főzéssel, forrázással, illetve melegen áztatással nyerjük ki azt az őrleményekből és a szárított növényi részekből. Alapvető tényező tehát az immunrendszer természetes erősítése.

A második szempont, hogy ezeket az italokat nem csak forrón készítjük, de leggyakrabban így is fogyasztjuk, mert a tápértékhez jótékonyan hozzáadódik az italok hőértéke. A melegen elfogyasztott ital nagyon jó hatással van a szervezetre és a közérzetre.

Harmadsorban figyelembe kell venni, hogy ma a nyugati ember életmódjában a meleg italok egyre inkább az élvezeti értékük miatt fontosak. Ezt mutatja az a tény is, hogy a világ árutőzsdéin a kávé, a kakaó és a tea kiemelt szereppel bír.

Ez a kiemelt szerep hatványozottan jelenik meg a vendéglátásban, ahol nagy érzékszervi minőségbeli eltérések jellemzik a kávé, a tea és a kakaóitalok alapanyagait.

A megfelelően használt hatóanyag-tartalom, a hőérték és az élvezeti érték mellé kell rendelni a negyedik szempontot, hogy elkészült italunk legyen izgalmas, divatos, figyelemfelkeltő. Ezután már csak arra kell figyelmezni, hogy az elkészítési munkaidő és az alapanyagköltség ne tegye eladhatatlanul drágává a forró finomságokat és már kész is a recept a tökéletes forróital-választékhoz!

 • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 7-8. számában találja.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein