Home Barista 2019.11.24.

8 tipp, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot

Magyarországon még mindig a legnépszerűbb kávéfőző a kotyogós, ám a vele készített kávé minősége miatt nem becsülik sokra, pedig kis odafigyeléssel és pár trükkel igazi kávéházi élményt okozhat.


Ebben a típusú kávéfőzőben a főzési elv fordított az espresso gépekhez képest, ugyanis a víz alulra, egy tartályba kerül (A), és e fölé, egy alul csőben végződő szűrőbe töltik a kávét (B). A készüléket tűzhelyre helyezik, majd az alulról forralt víz a bele lógó csövön át feljut a szőrőbe és átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat összegyűlik a legfelső lepárló részben (C).

A végeredmény erős, intenzív, kesernyés ízű, szinte krém nélküli feketekávé lesz, olyan olaszos - hisz az olaszok találták ki ezt a technológiát. (Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban.)

Hátránya, hogy mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül, és a rendkívül magas hőmérsékletű víz nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.

Íme instrukcióink, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot:

Tipp 1: használatához javasoljuk a közepes pörkölésű arabica fajtákat, és semmiképp sem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat, mert a kotyogós kávéfőző amúgy is keserűbb kávét készít.

Tipp 2: vízforralóval melegítsük elő a vizet, így fel tudjuk gyorsítani a főzési folyamatot és a kávé nem hevül túl a főzőben = nem lesz annyira keserű.

Tipp 3: az eszpesszógéphez képest őröljük kicsit durvábbra a kávészemeket, így szintén tudjuk csökkenteni az elkészült kávé keserű ízét.

Tipp 4: ha a használat előtt közvetlen őröljük meg a kávét, sokkal ízletesebb italt tudunk készíteni belőle.

Tipp 5: a szűrőt csak lazán szabad megtölteni kávéval, ne tömörítsük, mert nem tud adott időn belül átjutni rajta a víz.

Tipp 6: közepes lángon, vagy hőfokon szabad főzni, hogy a folyamat lassan menjen végbe, majd amikor elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről, mert ilyenkor már a víz átfolyt és a gőz csak keserűbbé teszi a kávét.

Tipp 7: levétel után, ha hideg víz alá tartod és ezzel lehűtöd a kotyogós víztároló részét, akkor meg tudod állítani a további gőzképződést.

Tipp 8: használat után várd meg, míg az eszköz teljesen lehül, utána szedd szét és tisztítsd meg. Csak tiszta és száraz állapotban szabad elrakni.

Sikeres kotyogós kávéfőzést és finom kávét kívánunk!

Fotók: Pinterest

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s