Home Barista 2019.11.24.

8 tipp, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot

Magyarországon még mindig a legnépszerűbb kávéfőző a kotyogós, ám a vele készített kávé minősége miatt nem becsülik sokra, pedig kis odafigyeléssel és pár trükkel igazi kávéházi élményt okozhat.


Ebben a típusú kávéfőzőben a főzési elv fordított az espresso gépekhez képest, ugyanis a víz alulra, egy tartályba kerül (A), és e fölé, egy alul csőben végződő szűrőbe töltik a kávét (B). A készüléket tűzhelyre helyezik, majd az alulról forralt víz a bele lógó csövön át feljut a szőrőbe és átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat összegyűlik a legfelső lepárló részben (C).

A végeredmény erős, intenzív, kesernyés ízű, szinte krém nélküli feketekávé lesz, olyan olaszos - hisz az olaszok találták ki ezt a technológiát. (Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban.)

Hátránya, hogy mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül, és a rendkívül magas hőmérsékletű víz nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.

Íme instrukcióink, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot:

Tipp 1: használatához javasoljuk a közepes pörkölésű arabica fajtákat, és semmiképp sem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat, mert a kotyogós kávéfőző amúgy is keserűbb kávét készít.

Tipp 2: vízforralóval melegítsük elő a vizet, így fel tudjuk gyorsítani a főzési folyamatot és a kávé nem hevül túl a főzőben = nem lesz annyira keserű.

Tipp 3: az eszpesszógéphez képest őröljük kicsit durvábbra a kávészemeket, így szintén tudjuk csökkenteni az elkészült kávé keserű ízét.

Tipp 4: ha a használat előtt közvetlen őröljük meg a kávét, sokkal ízletesebb italt tudunk készíteni belőle.

Tipp 5: a szűrőt csak lazán szabad megtölteni kávéval, ne tömörítsük, mert nem tud adott időn belül átjutni rajta a víz.

Tipp 6: közepes lángon, vagy hőfokon szabad főzni, hogy a folyamat lassan menjen végbe, majd amikor elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről, mert ilyenkor már a víz átfolyt és a gőz csak keserűbbé teszi a kávét.

Tipp 7: levétel után, ha hideg víz alá tartod és ezzel lehűtöd a kotyogós víztároló részét, akkor meg tudod állítani a további gőzképződést.

Tipp 8: használat után várd meg, míg az eszköz teljesen lehül, utána szedd szét és tisztítsd meg. Csak tiszta és száraz állapotban szabad elrakni.

Sikeres kotyogós kávéfőzést és finom kávét kívánunk!

Fotók: Pinterest

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz! cikk borítóképe
Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)

Blog írások 2019.12.01.
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.

H i r d e t é s