8 tipp, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot

-
Home Barista, 2019.11.24.

8 tipp, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot

Magyarországon még mindig a legnépszerűbb kávéfőző a kotyogós, ám a vele készített kávé minősége miatt nem becsülik sokra, pedig kis odafigyeléssel és pár trükkel igazi kávéházi élményt okozhat.


Ebben a típusú kávéfőzőben a főzési elv fordított az espresso gépekhez képest, ugyanis a víz alulra, egy tartályba kerül (A), és e fölé, egy alul csőben végződő szűrőbe töltik a kávét (B). A készüléket tűzhelyre helyezik, majd az alulról forralt víz a bele lógó csövön át feljut a szőrőbe és átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat összegyűlik a legfelső lepárló részben (C).

A végeredmény erős, intenzív, kesernyés ízű, szinte krém nélküli feketekávé lesz, olyan olaszos - hisz az olaszok találták ki ezt a technológiát. (Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban.)

Hátránya, hogy mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül, és a rendkívül magas hőmérsékletű víz nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.

Íme instrukcióink, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot:

Tipp 1: használatához javasoljuk a közepes pörkölésű arabica fajtákat, és semmiképp sem javasoljuk a sötét pörkölésű kávékat, mert a kotyogós kávéfőző amúgy is keserűbb kávét készít.

Tipp 2: vízforralóval melegítsük elő a vizet, így fel tudjuk gyorsítani a főzési folyamatot és a kávé nem hevül túl a főzőben = nem lesz annyira keserű.

Tipp 3: az eszpesszógéphez képest őröljük kicsit durvábbra a kávészemeket, így szintén tudjuk csökkenteni az elkészült kávé keserű ízét.

Tipp 4: ha a használat előtt közvetlen őröljük meg a kávét, sokkal ízletesebb italt tudunk készíteni belőle.

Tipp 5: a szűrőt csak lazán szabad megtölteni kávéval, ne tömörítsük, mert nem tud adott időn belül átjutni rajta a víz.

Tipp 6: közepes lángon, vagy hőfokon szabad főzni, hogy a folyamat lassan menjen végbe, majd amikor elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről, mert ilyenkor már a víz átfolyt és a gőz csak keserűbbé teszi a kávét.

Tipp 7: levétel után, ha hideg víz alá tartod és ezzel lehűtöd a kotyogós víztároló részét, akkor meg tudod állítani a további gőzképződést.

Tipp 8: használat után várd meg, míg az eszköz teljesen lehül, utána szedd szét és tisztítsd meg. Csak tiszta és száraz állapotban szabad elrakni.

Sikeres kotyogós kávéfőzést és finom kávét kívánunk!

Fotók: Pinterest

Küri Attila

Tetszett a(z) 8 tipp, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 8 tipp, hogy kihozhasd a kotyogósodból a maximumot magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg