Home Barista 2010.10.05.

Home Barista

A jó vendéglátáshoz jó vendégek (is) kellenek. A jó vendég pedig otthon maga is vendéglátó – ért a borokhoz, süt-főz, italt kever és kávét készít. Most induló sorozataink közös célja: segíteni mindazoknak, akik szeretnének valós tájékozottságot szerezni a kávés világról, és otthonukban is nagyon jó kávékat készíteni.


Ma már nem csak a vendéglátásban dolgozó profik számára adott a lehetőség, hogy baristává, igazi kávékészítővé váljanak. Az amerikai CoffeeGeek online kávés magazin "évértékelő" írásában ("State of Espresso") az egyik legfontosabb trendként emelik ki a fenti igazságot. Hazánk persze – jól tudjuk – nem Amerika, mégis nagyon hasonló folyamatokat figyelhetünk meg itthon is. Az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer megjelenése korszakváltást hoz a kávés világban. A szakszerű kávékészítés már nem csak a vendéglátók privilégiuma, sőt. Nagyon sok "kávémániákus" jobban ért a kávéhoz, mint az, akinek ez munkaköri kötelessége, hivatása lenne. Sajnos és szerencsére. A helyzet frusztrálhatja, de inspirálhatja is a vendéglátást. Ahogy az igényes borfogyasztók megkövetelik a különleges választékot és szakszerű borfelszolgálást, az igazi kávés vendégek is többre vágynak, mint egy "épp csak fogyasztható" vagy korrekt minőségű kávéra. Legalább azt és úgy, de inkább jobban és szebben, mint otthon. A meglévő vendégigény pedig a vendéglátóra is hat: sokan és egyre többen áldoznak pénzt és időt – a kávéra, a tanulásra, a technológiára.

A jó vendéglátáshoz jó vendégek (is) kellenek. A jó vendég pedig otthon maga is vendéglátó – ért a borokhoz, süt-főz, italt kever és kávét készít. Most induló sorozataink közös célja: segíteni mindazoknak, akik szeretnének valós tájékozottságot szerezni a kávés világról, és otthonukban is nagyon jó kávékat készíteni.

Az ember egyik legfontosabb feladata a mindennapokban, hogy döntéseket hozzon. Ez mindig is így volt és valószínűleg így is marad. Döntéseink határoznak meg minket és életünket. A nyugati, jóléti társadalmakban, ahol – bár ezt néha nehéz észrevenni – mi is élünk, a feladat ugyanez. Az előző évszázadokhoz, évezredekhez képest a különbség csak annyi, hogy szinte felfoghatatlanul megnőtt a kínálat, a választható opciók száma. A hozzáférhető, felkínált vagy elvárt információk, szolgáltatások, lehetőségek és kockázatok, termékek, ajánlatok és kérések, feladatok és felelősségek megállíthatatlan folyama áraszt el minket nap mint nap. A választás pedig nehéz, mert kapacitásaink, erőforrásaink végesek.

A fogyasztói piacon ez látszólag nem olyan nagy probléma. Ha az egyik termék nem vált be, majd kipróbáljuk a másikat – ha az egyik kávé nem ízlett, jöhet a másik. De a helyzet bonyolultabb. A különböző kávék (ültetvény-, régió- vagy ország-szelektált, fajta vagy keverék), pörkölési metódusok, őrleményfinomságok, a készítés eszközei, zárt vagy nyitott technológiai rendszerei és sztenderdjei rendkívül sok kombinációt tesznek lehetővé. A jól megválasztott variáció csodálatos kávéélményt eredményez, de ha akár csak az egyik összetevő nem illeszkedik, az eredmény: csak egy pocsék kávé. A rossz kombinációk száma pedig szinte végtelen. Több nagyáruházban, kávékimérésben vagy kávézóláncban megjelentek már kiváló minőségű alapanyagok és megfelelő eszközrendszer, de ha nem tudjuk mit kell kezdeni az adott kávéval, az eredmény: megint csak egy pocsék kávé.

A következő hónapokban három fő vonalon haladunk, egymással párhuzamosan:

1. Espresso otthon
A vendéglátásban meghatározó, az egész világon elterjedt olasz eredetű kávékultúra összefüggéseit bontjuk ki. Keverékkialakítás, pörkölés, őrlés, kávékészítés és csészeminőség. Lehetséges mindez otthon? Őrlők és kávégépek, márkák és típusok, nyílt és zárt rendszerek, kávés patronok, kávépárnák és kapszulák, kisautomaták és hagyományos gépek…

2. Új és újra felfedezett kávéfőzési metódusok
A tradicionális kávékultúrák autentikus, a vákuumos, a csepegtetős vagy a hideg-áztatású kávékészítés modern formái pedig új és különleges, de mindenekelőtt csodás kávéélményekkel ajándékozhatnak meg. Az ibrik, a karlsbadi kanna, a french press vagy a vákuum-kanna csak arra vár, hogy kipróbáljuk!

3. Kávés "kérdezz-felelek"
A rovatban keressük (és remélhetőleg megadjuk) a választ a témát érintő minden, épp csak felmerülő vagy gyakran ismételt kérdésre:

  • Hogyan vásároljunk és tároljunk kávét?
  • Milyen vizet használjunk a kávékészítéshez?
  • A koffeinmentes kávé olyan, mint az alkoholmentes sör?
  • Az instant kávé nem is igazi kávé, vagy éppen a kávézás jövője?

    Elindulunk tehát a kávé világának felfedezésére, remélve, hogy Önök is bekapcsolódnak ebbe az izgalmas expedícióba!

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

    Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

    Café World 2020.01.15.
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Kávé akadémia 2020.01.13.

    H i r d e t é s