Identitászavar - Vis Major kávézó 2007.10.08. | Zacc
Miközben az italomat kortyolgatom, azon gondolkozom hogy vajon mit is akar ez a hely tulajdonképpen. A mellékhelyiségben az angol felirat gyakorlatilag egyetlen helyesen leírt szót nem tartalmaz. Nézem a csocsóasztalt. Hallgatom a pörgős zenét. Iszom az akciós Bechert. Ez lenne a "Vis Major irodalmi kávézó és kiállítóterem"?

A Jászai Mari tértől pár lépésnyire egy izgalmasan kivilágított, sejtelmes lépcső vezet lefelé a Vis Major kávézóba. Leérve kellemes hangulat fogad. Körülnézünk, majd helyet foglalunk a tisztességesen elszeparált nemdohányzó helyiségben. Mikor a pincérlány belibben a terembe - az elvárhatónál kissé később jön ugyan, de ez nem szegi kedvünket - már kérjük is a hosszú kávét. 240 forint csupán. Idáig minden rendben is megy.

Sajnos azonban rossz döntés volt.
A kávé pocsék. Langyosnak is csak nagy jóindulattal nevezhetném, hát ezt se nekem főzte le a kislány. Az íze sem túl vígasztaló. Tennék bele még cukrot, hátha jobb lesz tőle, de csak kettőt kaptam. Víz végképp nem jár hozzá. Ezt a kávészörnyet kortyolgatva gyorsan rájövök, hogy tulajdonképpen a nemdohányzóba ülés is rossz döntés volt.
Míg a bárpulttal egy légtéren osztozó dohányzó rész kialakítása egészen hangulatosra sikerült, a dohányfüstmentes részleg kifejezetten félkésznek tűnik. A dekoráció és a világítás ebben a teremben nélkülöz minden átgondoltságot. Esetleges és összecsapott.

Közben a hangszórókból felcsendül egy kis Red Hot Chili Peppers, de persze csak az egyik halálra nyúzott sláger. Utána a zenei vonal visszatér a modern elektro-szubkult zenékhez, amikhez nem értek ugyan, de ezt cseppet sem bánom.

Hát ez így nem mehet tovább, gondolom magamban ezen a félig hangulatos, félig jó zenéjű, félig se jó kávéjú helyen. Kínomban azonnal elkezdek érdeklődni a bejáratnál olvasott Becherovka akcióról. Hogy 600-ért kétszer négy cent? Azonnal rendelek is két Beton koktélt, egyenként 550 ft-ért.

Miközben az italomat kortyolgatom, azon gondolkozom, hogy vajon mit is akar ez a hely tulajdonképpen.
A mellékhelyiségben az angol felirat gyakorlatilag egyetlen helyesen leírt szót nem tartalmaz. Nézem a csocsóasztalt. Hallgatom a pörgős zenét. Iszom az akciós Bechert.
Ez lenne a "Vis Major irodalmi kávézó és kiállítóterem"?

No de nincs kőből az én szívem azért. Próbáljuk meg megérteni, mi is lehetett a koncepció. Benke Rita festmény-kiállítása és a Becherovka-mámorban csocsózók találkozása. Kultúra és szórakozás. Fiatalos lendület és tartalmasság egyszerre. Talán valami ilyesmi.

A szezont a fazonnal azonban nem lehet összekeverni. A boroskólát ritkán isszuk kávéscsészéből. Vagy ha mégis, akkor attól az még boroskóla marad. Érzésem szerint a Vis Major irodalmi kávézó és kiállítóterem már eleve a koncepcionális problémái miatt sem tud az lenni ami szeretne. Az sem segít
rajta túl sokat, hogy a honlapján mintha megállt volna az idő. Ha tényleg a néhai Faludy mester volt az egyik utolsó vendég, akkor bizony idén nem sok program lehetett a színpadon. A 2006-os filmklub sem biztos hogy sokakat érdekelhet ma már.

Lehet hogy sznob vagyok, de egy irodalmi kávézóban ne a Becherovka legyen olcsó, először inkább talán a kávé legyen finom. Szerintem. Megyek én szívesen akciós Bechertől RHCP-re rázva berúgni, semmi gond nincs ezzel! Szoktam is. De bizonyosan nem ezeket az estéket fogom megírni a kávéházak.hu-ra, és nem fogom azt mondani másnap hogy irodalmi kávézóban voltam.

Vis Major esetben elmegy. Nomen est omen.


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein