Idősödő Bronz Oroszlán Firenzéből 2008.09.10. | Barista iskola
Tavaly ünnepelte 80. születésnapját az 1927 óta működő La Marzocco. A céget Giuseppe és Bruno Bambi testvérpár alapította meg 1927-ben, nevét Firenze jelképéről, a Bronz- Oroszlánról kapta. Az eszpresszó kávégépek gyártásában a legmagasabb színvonalat képviseli a kétkazános technológiája révén.

Technológia és történelem
Az 1900-as években a kávégépeket a gőznyomásos technológia miatt, formailag álló konstrukcióban tervezték. Ez a formai kialakítás 1939-ben változott meg, amikor - a világon elsőként- "lefektették" a kávégépet, így a kazán is fekvő lett benne. A hagyományos, egykazános technológiájú – de már nagy nyomással működő – gépekből 1931 és 1971 között az eladások évente több ezerre rúgtak.

1971-től az újabb tervezéseknek köszönhetően, elkezdték gyártani a mai napig egyedülálló kétkazános kávégépeket. A technológia lényege, hogy a kazánokban található hőcserélő kiszerelésével a két vízrendszer teljesen független legyen egymástól. A gőznyomás így 1,5 barig is emelhető, amivel jobb minőségű tejhab készíthető. Ezeken a gépeken a paramétereket kedvünk szerint, tág tartományban állíthatjuk. Mivel a két kazán teljesen független egymástól, ezért a vízkazán hőmérséklete fél fok pontossággal szabadon beállítható, ellentétben a többi gyártó gépeivel, akik a mai napig a hagyományos hőcserélő rendszert alkalmazzák. Az új technológia tette lehetővé, hogy az adott kávékeverék, pörköltségének megfelelően legyen elkészíthető.

Megbízhatóság
A La Marzocco gépek belső szerkezete – a hőcserélő rendszer kiiktatása – meglehetősen leegyszerűsödött, hiszen fele annyi vízcső és csatlakozási pont található benne, mint egy hagyományos espresso kávégépben. Mivel kevesebb benne az alkatrész, kisebb a hibalehetőség is.

A gépeket csak rendelésre, névre szólóan gyártják, amit a mai napig manufakturális jelleggel, kézzel készítenek el. Szerencsére ezekkel a gépekkel már egyre gyakrabban találkozunk Magyarországon. A Barista Világbajnokságokon a kezdetektől La Marzocco gépekkel versenyeznek.

Az egyedi készítés, a modern technológia és a magas minőségi szint ellenére sem drágább a többi kávégép-gyártó csúcskategóriás termékeinél. Reméljük Magyarországon is egyre többet látunk ilyen gépekből olyan helyeken, ahol hangsúlyt fektetnek a minőségre.Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein