Karácsonyi kávéház 2005.12.16. | Zacc
Járay Márton teológus gondolatai Van-e kapcsolat a karácsony és a kávéházkultúra között? Talán meglepően hangzik, de a kapcsolatot a "szabadság, egyenlőség, testvériség" hármasa teremti meg. A felvilágosodás forradalmat teremtő eszméi időről időre visszatérnek az emberiség történetében. Jelen vannak a kávéház falai között.

Most ne csak Garibaldi kávézójára vagy az 1848-as Pilvaxra gondoljunk. A forradalom folyamatosan ott van a századelő nyugalmában is. A kávéházban szabad az ember. Lehet véleménye, elmondhatja, vitát indíthat véres következmények nélkül.

A kávéházi vendégek egyenlőek. A szimpláját felhörpintő napszámos és az arisztokrata hölgy egyaránt megbecsült vendég. A kávéház törzsközönsége pedig a megvalósult testvériség. Mert a törzsvendégek egymásra találnak, és talán ebből az egymásra találásból születnek a kisebb-nagyobb forradalmak, amelyeknek célja egy szabadabb, egyenlőbb, testvériesebb élet. Ezért pedig akár vérünket is adjuk, mi emberek.

Karácsony az Isten forradalmi gondolata. Isten emberré lett Krisztusban. Eljött, mint Szabadító, aki egyenlőséget tesz az emberek között, hogy valódi testvériség szülessen. Mindezt a legvéresebb harcban, a kereszthalálban szenvedte értünk. A karácsony csendjében elinduló forradalom célt ér, mert ez az Isten forradalma, és az Isten vére értünk.


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein