Kati blogja 2005.02.07. | Zacc
Név: Kati Született: 1978 Lakhely: Budapest "Kell, hogy az eszem és az akaratom vezessen. Eközben meg szétszakítanak az érzelmeim."


2005.02.08.

A nők

Érdekelnek a nők. Hogy milyennek kell egy nőnek lennie. Úgy értem, mitől vonzó, nőies, megkapó, olyan, akivel jó kapcsolatban lenni.

Ma ezen gondolkodtam.

Az izgat, hogy mi az, amitől egy nő nem válik unalmassá, szerethető marad. Amitől jó vele együtt lenni. Milyen az, akinek a társaságában feltöltődsz, akire számíthatsz, és akivel élvezet beszélgetni. Mert az ilyen nőkre fel lehet nézni anélkül, hogy magadat kicsinek éreznéd mellette.

Az egyik téma, ami különösen izgat, némileg elcsépelt: a klasszikus "háztartásbeli" és a munkájában érvényesülő nő szerepe közötti különbség. Íme, egy elnagyolt vázlat a kétféle nőideálról.

Van egy édesanyám-korabeli asszony, akit nagyon szeretek. Azt hiszem, tizennyolc évesen ment férjhez, és élete túlnyomó részében a háztartást vezette, a gyerekeit nevelte, most már lassan nagymama lesz.

Nincs nála makulátlan rend, mégis minden otthonos. Mintha hazaértél volna. Nem akar mindent tudni, nem avatkozik bele a magánéletünkbe, mégis tudja, mikor, mit kell kérdezni, tudja, mikor kell hallgatni, mikor kell távolságot tartani, és mikor kell ölelni. Jó szorosan, szeretettel, hogy biztonságban érezd magad.

A másik nőt, akiről írni akarok, nem ismerem közelről. A frizurája ősz és tökéletesen vágott apródfrizura, arca szabályos, a tekintette tiszta, a sminkje visszafogott. A keze finom és ápolt. Annak ellenére, hogy kicsi és törékeny, egyáltalán nem elveszett. Udvarias, mégsem kimért. A szavai megfontoltak, a mondatai kerekek. Minden kifejezése helyénvaló.

Ha kiigazítja magát, mert az előző órán tévedett, azt is úgy teszi, hogy nem csorbítja az iránta érzett tiszteletemet. De mindez nem a pozíciójából fakad, hanem a viselkedéséből. A munkája kifejezett szellemi munka, nagyfokú magabiztosságot, határozottságot, döntésképességet és biztos fellépést igényel, és benne mindez megvan. Közvetlen, de nem haverkodik ízléstelenül. Óra után láttam a folyosón, ahogy néhány ügyintéző örömmel köszönt neki, ezek szerint a beosztottjai is szeretik. Ő a Magyar Köztársaság független bírája.

Annak ellenére, hogy ez a kétféle szerep gyakran teljesen ellentétes tulajdonságokat igényel, nem hiszem, hogy megvalósíthatatlan a kettő egyszerre. Pontosabban, szeretném hinni, hogy nem megvalósíthatatlan. Még csak tanulom ezeket a dolgokat. Hogy mire jutottam, húsz év múlva elmondom!


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein