Kávé a világhálón 2008.09.16. | Barista iskola
Pörkölés, őrlés, tömörítés, kávégépek technikai adatai, barista blogok és fórumok. Világ baristái egyesüljetek! Összegyűjtöttünk pár oldalt...

Tim Wendelboe

Tim Wendelboe norvég barista. 2004-ben Bernben megnyerte a Barista Világbajnokságot, majd a rákövetkező évben Athénban a Kávékóstoló Világbajnokságot is. Nem a semmiből tűnt fel, 1998 óta dolgozik baristaként Oslóban, az első norvég bajnokságát 2001-ben szerezte meg. 2001-ben és 2002-ben is második helyezést ért el a világbajnokságon. 2003 óta pörköléssel is foglalkozik.

A világbajnokság megnyerése után eredeti munkahelyén, az 1895 óta működő Stockfleth’s kávékereskedő cégnél maradt, de már minőségbiztosítási menedzserként. Létrehozta saját kávékeverékét, amit folyamatosan fejleszt. 2007-ben saját pörkölő üzemet alapított. Folyamatosan járja világot, előadásokat és bemutatókat tart. Blogjában nyomon kísérhetjük a saját keverék fejlesztésének lépéseit, a pörkölés jellemezőit, a sztenderd – kialakítást. Betekinthetünk a világbajnok mindennapjaiba és utazásaiba a világ minden pontjára, ültetvényekre, versenyekre és kávézókba egyaránt.
http://timwendelboe.blogspot.com/index.html

CoffeeGeek

Az oldal az egyik legmeghatározóbb angolszász kávés site. A publikáló szakértők cikkei a barista szakma és a kávés iparág legfontosabb témáit érintik, az oldalon elhelyezett "guide" bevezeti a kezdőket is a kávékészítés technikáiba (az eszpresszón kívül más kávékultúrákra is kitérnek – török kávé, vákuumos kávéfőzés,…). Igazán érdekes az oldal minősítő része, ahol egyes esetekben a szerkesztők, de legtöbbször a honlap látogatói minősítik a kávégépeket, őrlőket, sőt akár a pörkölőket is.
www.coffeegeek.com

Barista Exchange

Saját meghatározása alapján – és valójában is – a világ első számú barista közösségi portálja. Az oldal célja, hogy összekösse a világ kávészerelmeseit és kávés világ szereplőit (pörkölőket, baristákat, kereskedőket, versenyzőket, termelőket és üzletvezetőket). A kapcsolatfelvételen túl szakmai fórumok, kép- és videó-megosztási lehetőség várják az olvasókat, az álláskereső baristák számára állásajánlatok elérhetőek.
www.baristaexchange.com

 • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 7-8. számában találja.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein