Kávé akadémia 2007.11.26.

6.1. A kávékészítés lényege

Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.


A kávéital minőségében alapvetően 3 fő szereplő összhangja meghatározó:

A befolyásoló tényezőket, a fenti ábrának megfelelően, három csoportba osztjuk:

 • alapanyaghoz köthető: a kávébab minősége és pörköltsége
 • géphez köthető: a főzési hőmérséklet, a nyomás, valamint a vízminőség
 • emberhez köthető: az alapanyag tárolása-kezelése, a vízmennyiség, a szemcsézet, az adagolás és tömörítés, a kilúgozás ideje, valamint az időzítés

  Ezeken túl természetesen minden italkészítési mód rendelkezik saját jellemzőkkel is. Ebből talán belátható, milyen sokféle és mennyire különböző kávéital készíthető, ha az egyes meghatározó tényezőkön változtatunk. Ha gőzzel lúgozzuk ki az őrleményt, erősebb (magasabb koffeintartalmú) italt kapunk, mint forró vizes elárasztáskor, ugyanakkor az illó anyagok jó része is elveszik.

  Ha ugyanolyan főzési idő mellett finomabbra őrölt kávén eresztjük át a vizet (az őrlemény megnövekedett fajlagos felülete miatt), tartalmasabb italt nyerünk. Ha minden egyéb körülmény változatlansága mellett megnöveljük a kilúgozás időtartamát, minden esetben kesernyésebb italt kapunk.

  Főmenü:

 • 6.2. A kávéital készítés módszerei
 • 6.3. A kávéiskolák italai

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.

  H i r d e t é s