Kávé akadémia 2007.11.26.

6.1. A kávékészítés lényege

Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.


A kávéital minőségében alapvetően 3 fő szereplő összhangja meghatározó:

A befolyásoló tényezőket, a fenti ábrának megfelelően, három csoportba osztjuk:

 • alapanyaghoz köthető: a kávébab minősége és pörköltsége
 • géphez köthető: a főzési hőmérséklet, a nyomás, valamint a vízminőség
 • emberhez köthető: az alapanyag tárolása-kezelése, a vízmennyiség, a szemcsézet, az adagolás és tömörítés, a kilúgozás ideje, valamint az időzítés

  Ezeken túl természetesen minden italkészítési mód rendelkezik saját jellemzőkkel is. Ebből talán belátható, milyen sokféle és mennyire különböző kávéital készíthető, ha az egyes meghatározó tényezőkön változtatunk. Ha gőzzel lúgozzuk ki az őrleményt, erősebb (magasabb koffeintartalmú) italt kapunk, mint forró vizes elárasztáskor, ugyanakkor az illó anyagok jó része is elveszik.

  Ha ugyanolyan főzési idő mellett finomabbra őrölt kávén eresztjük át a vizet (az őrlemény megnövekedett fajlagos felülete miatt), tartalmasabb italt nyerünk. Ha minden egyéb körülmény változatlansága mellett megnöveljük a kilúgozás időtartamát, minden esetben kesernyésebb italt kapunk.

  Főmenü:

 • 6.2. A kávéital készítés módszerei
 • 6.3. A kávéiskolák italai

 • H i r d e t é s

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  Kávé akadémia 2019.08.07.
  8. A barista

  Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.

  Kávé akadémia 2007.12.11.
  7.3.6 Az automata kávégépek

  Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.

  Kávé akadémia 2007.12.11.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s