Kávé akadémia 2007.11.29.

7.3 Az espresso technológia

Az espresso név az italkészítés gyorsaságára utal, hisz az első ilyen gépek megjelenésekor, a 20-ik század első évtizedében szokatlan volt, hogy a kávé frissen, a vendég szeme láttára készüljön el egy-két perc alatt. Méghozzá szó szerint a szeme láttára, hisz ezek a kávégépek a modern kávézók, presszók díszei voltak. A kávékészítés már nem a termelő-, hanem az értékesítőtérben zajlott.


Ebben az időben – az évszázad első felében – az espressót a mainál kezdetlegesebb technológiával készítették. Az óriási űrtartalmú kazánokkal rendelkező gépek működési elve a mai, otthoni, elektromos üzemű, gőzzel működő kávéfőzőkéhez volt hasonlatos. Azzal a különbséggel, hogy a kávéőrleményt nem közvetlenül a gőz lúgozta ki, hanem a kezelő először vízzel árasztotta el azt, majd néhány másodperc várakozás után eresztette csak rá a gőzt. A tapasztalt kávékészítőnek így lehetősége volt erősebb vagy gyengébb, kesernyésebb vagy lágyabb kávét készítenie a vendégek igényei szerint.

További almenük:

7.3.1 Az espresso-technológia története
7.3.2 A hagyományos kávégépek
7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
7.3.4 Az espresso technológia működése
7.3.5 Az espresso aranyszabályai
7.3.6 Az automata kávégépek

A rugós csapteleppel működő espresso gépek sorozatgyártása 1946-ban kezdődött el. Ez áttörést jelentett a kávékészítési módszerek fejlődéstörténetében. Az új technológia nagy nyomással (9 bar) működik. Az átpréselési nyomás lehetővé teszi számunkra, hogy 100°C alatti, (90-92°C) vízzel tudjunk kilúgozni egy igen nagy finomságú kávéőrleményt - viszonylag rövid idő alatt (20-25mp) - úgy, hogy egy tartalmas, ízletes és kellő koffeintartalmú kávéitalt nyerjünk.

Az igazi ajándék pedig az, hogy a magas nyomással történő átpréselés miatt krémes állagú réteg alakul ki a kávé felszínén, mely összegyűjti és koncentráltan megtartja az értékes aromaanyagokat, így egy egészen új kávéminőség jön létre. Ezt a jellegzetes "koronát" hívják krémnek (crema, créme). A technológia elterjedésekor kezdték használni az espresso-krémkávé kifejezést. A méltán népszerűvé vált kávékészítési módszer mára az egész világon elterjedt.

Az így készült ital aromagazdagsága és sűrűsége teszi azt, hogy fogyasztói erős kávéként tekintenek az espressóra. A valóság azonban az, hogy bármennyire is intenzív, az érzékszervekre erős hatást gyakorló kávéital is az espresso, koffeintartalma jóval alacsonyabb minden más módszerrel készített kávénál. Így azt mondhatjuk, az espresso nemcsak finom, de egészséges is.

Főmenü:

  • 7.1. Az espresso mint zöldkávé
  • 7.2. Az espresso pörkölés
  • 7.5. Az espresso érzékszervi jellemzői

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
    B-opció válságban magyar módra

    A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

    Café Magyarország 2020.04.08.
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.

    H i r d e t é s