Kávé akadémia 2007.12.11.

7.3.2 A hagyományos kávégépek

A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.


Ennél a technológiánál a kávékészítő egy erőkar segítségével összenyomja a csaptelepbe épített rugót, majd a kar elengedésekor a rugó visszatér nyugalmi állapotába. Ekkor a rugó dugattyúként működik, és 9 bar nyomással átpréseli a vizet az őrleményen. Minden feladatot a kezelő végez el, csupán a kazán fűtéséhez szükséges energia. A rugós csaptelep látványosan képvisel egy stílust, a gyakorlott kezelő ugyanolyan jó minőségű espressót tud vele főzni, mint a modernebb gépekkel.

Félautomatának nevezzük azokat a kávégépeket, amelyeknél a vizet nem kézi erő nyomja át az őrleményen. Ezeknél a gépeknél a kávékészítés a szűrőtartó felhelyezése után egy tekerőkar, kapcsoló, vagy gomb aktiválásával történik. Ekkor a nyomásfokozó pumpa állítja elő az átpréseléshez szükséges nyomást. Az őrleményen átfolyó víz mennyiségét a kezelő szabályozza. Az első ilyen kávégépet 1961-ben jelentették meg, ez volt a Faema E-61 Legend.

A félautomata gépek csaptelepei általában mágnesszelepesek, melyeket gombnyomásra aktiválhat a kezelő. Létezik azonban olyan nyomásfokozóval működtetett csaptelep, amelyet nem gombnyomással, hanem egy kis karral, un. billenőkarral aktiválhatunk. Ez is félautomata megoldás. Nem keverendő a rugós csapteleppel.

A programozható félautomata kávégépek esetében már programozható az átfolyó víz mennyisége. Programozással több gombhoz rendelhető különböző kávéitaloknak megfelelő vízmennyiség.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai
  • 7.3.6 Az automata kávégépek

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

    A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

    Kávézóláncok 2020.01.18.
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

    Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

    Café World 2020.01.15.
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Kávé akadémia 2020.01.13.

    H i r d e t é s