Kávé akadémia 2007.12.11.

7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei

A félautomata gépek legfőbb paraméterei a csaptelepek száma és a méretek, a kazán űrtartalma és a teljesítményigény, a gőzcsapok száma, a gép súlya, végül pedig a programozhatóság.


A hagyományos kávégépek egy-négy csapteleppel bírnak. Csaptelepenként egy-két (esetenként 3) kifolyócsőrös szűrőtartóval. A kettőnél több csaptelepes gépek maximkális kihasználásához nagy forgalom esetén már több kezelő szükséges. A csaptelepeknek megfelelően hosszúak a gépek. Ez a hossz kb. 300 mm csaptelepenként. Ez az irányadó szám két esetben nem alkalmazható.

Az egy csaptelepes gépeknél előfordulnak keskenyebb és szélesebb gépek is, a kazánmérettől függően. A két csaptelepes gépeknek pedig van egy keskenyebb, általában kompaktnak nevezett változata. Érdekesség, hogy egyes gyártók készítenek ún. magasított verziókat is (tall cup version) a magasabb papír, illetve műanyag poharakhoz, azokba az üzletekbe, ahol elvitelre értékesítenek.

A kazán űrtartalma általában csaptelepenként 5-6 liter, a maximális teljesítményigény pedig 1200-1500 W. A gőzcsapok száma általában kettő, a gép két oldalán. A kávégépek súlya akkor lehet szempont a beszerzésnél, ha kihelyezett rendezvényeknél, vagy házon belüli rendezvényeknél szállítani kell a gépet.

A programozhatóság természetesen csak a félautomata gépeknél jöhet szóba. Egy programozható félautomata gépen általában 5-6 program gomb van. A programok az egyes kávéitalokhoz szükséges víz mennyiségét tartalmazzák. Így egy gombnyomásra lefőzhető egy vagy két espresso, illetve továbbengedhető vagy bármikor megszakítható a víz folyása.

Egyes gépeknél három pár program gomb van. E gépek gyártói szem előtt tartották, hogy van, aki rövidebben (ristretto), van aki hosszabbra eresztve (lungo) issza az espressót. Amíg az olasz eszpresszó 20-25ml, a ristretto ennél rövidebb, a lungo pedig hosszabb, 35-40 ml. A program gombhoz ennél nagyobb vízmennyiség rendelése értelmetlen: tönkreteszi a kávé ízét és az egészségre káros vegyületeket is kivonja az őrleményből! A hosszú kávé az espresso alaphoz hozzáadott forró vízzel készül, ez az americano.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai
  • 7.3.6 Az automata kávégépek

  • H i r d e t é s

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    Kávé akadémia 2019.08.07.
    8. A barista

    Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.

    Kávé akadémia 2007.12.11.
    7.3.6 Az automata kávégépek

    Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.

    Kávé akadémia 2007.12.11.

    Kávéházak magazin

    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.
    Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
    Mi legyen a zaccal? II.

    Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

    Zacc 2019.10.16.
    Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
    Mi legyen a zaccal?

    A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

    Zacc 2019.09.09.

    H i r d e t é s