Kávé akadémia 2007.12.11.

7.3.4 Az espresso technológia működése

Az espresso technológia alkalmazásakor feltétlenül szükséges lágyítani a kávégép bemeneti vizét. A vízlágyító feladata, hogy a vízben oldott ásványi sókat megkösse (ezek csapódnak ki vízkőként a víz forralásakor). Az oldott ásványi anyagok ionok formájában vannak jelen a vízben és a vízlágyító közeg (általában műgyanta) töltésük alapján köti meg őket.


Az espresso kávégépek közös jellemzője, hogy az átpréselési nyomás előállítására nem gőzt használnak. Az alkalmazott nyomásfokozó berendezés állítja elő a 8-10 bar túlnyomást. A mai nyomásfokozó pumpák elég kis méretűek ahhoz, hogy a géptesten belül is elférjenek.

A kazán teljesen zárt, nyomásálló, hengeres alakú tartály. A kávégépben fektetve van elhelyezve. Vízterén csaptelepenként egy-egy rézcső megy keresztül. A rézcső egyik vége a hideg víz vezetékhez csatlakozik, innen érkezik a pumpán át a friss víz. A másik vége a csaptelepet látja el a kellő hőmérsékletű forró vízzel. A kávékészítéshez használt víz ebben a zárt rendszerben halad. A kazán a rézcsővel hőcserélőt alkot. A kazánvíz funkciója a főzésre felhasználandó víz felmelegítése.

A csaptelepház magában foglalja a különféle szerkezeteket, közvetlenül csatlakozik a kazán csonkjára és a hőcserélő rézcsőből kap meleg vizet. Az alsó részén csatlakozik hozzá az alsó szűrőtartó. Ennek hőszigetelt nyele van, benne pedig 1 vagy 2 adagos rozsdamentes acélból készült, cserélhető szűrő. A szűrőtartó alján 1 vagy 2 ágú kifolyócsőr, más néven pipa található. Az alsó kehely (szűrőtartó) a csaptelephez bajonettzárral csatlakozik.

A kazánban folyamatosan termelődik a gőz. A gőztérből kivezetett gőz nélkülözhetetlen a habosított tejjel készülő kávéitalokhoz. A kazán vízteréből kivezetett forró víz a szűrőtartó tisztántartásához, öblítéséhez szükséges.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai
  • 7.3.6 Az automata kávégépek

  • H i r d e t é s

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    Kávé akadémia 2019.08.07.
    8. A barista

    Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.

    Kávé akadémia 2007.12.11.
    7.3.6 Az automata kávégépek

    Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.

    Kávé akadémia 2007.12.11.

    Kávéházak magazin

    Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
    Szálas tea vs. filteres

    A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

    Tea 2019.11.19.
    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.

    H i r d e t é s