Kávé akadémia 2007.12.11.

7.3.5 Az espresso aranyszabályai

A jó kávé, különösen a jó espresso készítésének titka az apró mozdulatokban rejlik. Nem az a feladat, hogy néha kiváló minőséget érjünk el, hanem az, hogy folyamatosan törekedjünk a tökéletességre. Odafigyelve minden egyes grammra, °C-ra, milliliterre. Csak így érhetünk el állandó és kiemelkedő minőséget. Az espresso készítésének mindenkor betartandó aranyszabályait az alábbiakban foglaltuk össze.


  • 25 másodperc alatt
  • 9 bar nyomáson
  • 6.5 +/- 0,5 gramm
  • olasz pörköltségű kávékeverék
  • megfelelő finomságúra őrölt
  • erősen tömörített őrleményén át
  • 92°C +/- 2 °C hőmérsékletű víz folyik át, hogy
  • 25 milliliter espressót nyerjünk

    Az espresso-krémkávé készítésekor mindezt figyelembe kell venni!

    A kifolyási hőmérséklet: 86°C. A kifolyócső és a csésze alja között 80-90 mm, a kifolyócső és a csésze teteje között 20-30mm a távolság. A belül fehér, tökéletesen száraz, max. 50 ml űrtartalmú porcelán csésze 44°C -ra van előmelegítve. Így a csészében lévő kávéital 67°C +/- 3 °C hőmérsékletű lesz.

    Az így elkészült espressót azonnal lehet fogyasztani. A 67°C körüli hőmérséklet a forró italok és levesek ideális szervírozási hőmérséklete. Fontos tudni azonban, hogy az elkészült espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik, aranybarna krémje néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad. Ezért kell azonnal fogyasztani.

    Olaszországban a hosszú évtizedek alatt kialakult az espresso fogyasztásának ideális helyszíne a kávébár. Itt a vendég, a pult mellett álldogálva nyomon követheti a kávékészítést, sőt annak részesévé válhat! Ő maga szólhat a baristának, mikor állítsa le a kávé kifolyását. Az elkészült italt aztán azonnyomban állva, esetleg a bárszékre támaszkodva, szürcsölve fogyasztják.

    Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.6 Az automata kávégépek

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
    A kávé, és ami mellette van

    Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

    Barista iskola 2020.01.22.
    Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
    Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

    Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

    Café World 2020.01.20.
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

    A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

    Kávézóláncok 2020.01.18.

    H i r d e t é s