Kávé akadémia 2007.12.11.

7.3.6 Az automata kávégépek

Mindenek előtt tisztázandó, hogy mit nevezünk automata kávégépnek. Az automata szó hallatán sokaknak a kisebb-nagyobb fémszekrények, az instant kávét és egyéb termékeket pénzbedobásra értékesítő berendezések ugranak be. A következőkben azonban nem a kávéautomatákról, hanem az automata kávégépekről lesz szó.


E kifejezés alatt azokat a kávégépeket értjük, amelyek a kávébabokból gombnyomásra kávéitalt készítenek. Az automatizmus tehát nem az értékesítésben hangsúlyos, hanem a termelő tevékenységben.

Ezek a gépek az őrlés feladatát is elvégzik, oly módon, hogy az őrlő egybe van építve a kávégéppel. Egyes típusoknál két tartállyal két féle babkávé felhasználására van lehetőség: egyik az espressóhoz, a másik a cappuccinóhoz. Az italkészítés azonnali, adagonkénti őrléssel történik. Ez az, amit általában automata gép alatt értenek. A gépek automatikusan készítik a tejhabot, adagolják a tejet, így a gép használójának a csésze elhelyezésén és a gomb megnyomásán túl nincs más feladata.

Mint minden területen, a kávékészítés esetében is számos előny szól a teljesen automata gépek használata mellett. De ezeket az előnyöket csak akkor lehet kihasználni, ha pontosan ismerjük a gépek lehetőségeit. Az automatizmus három legfőbb előnye: a könnyű kezelhetőség, a sztenderd végtermék és a gyorsaság.

A könnyű kezelhetőség előny, ha a géppel dolgozó alkalmazott nem rendelkezik a jó minőségű kávé előállításához szükséges ismeretekkel, vagy a vendég, például egy önkiszolgáló étteremben, irodában maga nyeri ki az italt a kávégépből.

A sztenderd, mint minden más esetben, itt is azt jelenti, hogy a minőségi ingadozást a lehető legjobban korlátok közé szorítják. Adott esetben ez az őrlemény mennyiségét, a tömörítést és az átengedett víz mennyiségét jelenti. Jó beállítások esetén és azonnali őrléssel egy szuperautomata kávégép kiváló minőségű italt képes előállítani. A vendég bármikor térjen is vissza, állandó beállítás mellett azt a kávét kapja, amit legutoljára.

Az automata kávégépek teljesítményére jellemző, hogy egy ilyen kávégép óránként 200-240 espresso vagy 100-120 cappuccino lefőzésére is képes lehet.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai

  • H i r d e t é s

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    Kávé akadémia 2019.08.07.
    8. A barista

    Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.

    Kávé akadémia 2007.12.11.
    7.3.5 Az espresso aranyszabályai

    A jó kávé, különösen a jó espresso készítésének titka az apró mozdulatokban rejlik. Nem az a feladat, hogy néha kiváló minőséget érjünk el, hanem az, hogy folyamatosan törekedjünk a tökéletességre. Odafigyelve minden egyes grammra, °C-ra, milliliterre. Csak így érhetünk el állandó és kiemelkedő minőséget. Az espresso készítésének mindenkor betartandó aranyszabályait az alábbiakban foglaltuk össze.

    Kávé akadémia 2007.12.11.

    Kávéházak magazin

    Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
    Szálas tea vs. filteres

    A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

    Tea 2019.11.19.
    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.

    H i r d e t é s