8. A barista

-
Kávé akadémia, 2007.12.11.

8. A barista

Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.


Ekkor jelentek meg újra a sommelier-k, akik a borok, a mixerek, akik a kevert italok szakértői. Az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként.

Az olasz eredetű barista szó egyszerűen bárost jelent. Az Egyesült Államokban, a hetvenes-nyolcvanas években indult espresso-kultusz hirtelen magas rangra emelte a kávéhoz és az eszpresszó technológiához értőket. Baristának azóta világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik.

A barista hivatás egyszerre hasonlítható a mixerhez és a sommelierhez. A mixer alapvetően a bár mögött dolgozik, feladata az italkészítés, vendégkezelése jellemzően közvetlen.

A sommelier ismeri az egyes borok eredetét, a feldolgozási módokat, a különböző borok és ételek párosíthatóságát. A barista napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható. A barista egy kicsit műszaki ember is, hiszen van, hogy több kávéőrlővel és nagy teljesítményű kávégéppel dolgozik. Mindezek mellett gyakran a pultnál történő értékesítés feladata is rá hárul.

A barista hivatás, más formában ugyan, de már több mint száz éve is létezett hazánkban. Abban az időben, amikor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették, volt kávéspincér képzésünk, amelynek kitanulásához hosszú, gyakorlattal eltöltött évek kellettek.

Ma, a nemzetközi trendeket is figyelve, joggal remélhetjük, hogy újra beköszönt a kávézók, kávéházak reneszánsza. Évszázados kávéházi hagyományokkal bíró és a kávézás élményét napjainkban újra felfedező országunkban a barista munkakör hamarosan megkerülhetetlen része lesz a vendéglátó szervezeteknek.

Tetszett a(z) 8. A barista magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 8. A barista magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában

A Gyulai Pálinka Manufaktúra legújabb különlegessége, a Gyulai Kávélikőr, elképesztő sikert aratott a Quintessence - 2025 XV. Pálinka és Párlatversenyen, ahol kiváló 89 pontot elérve arany oklevelet szerzett. Ez a rangos elismerés nem csupán a termék egyediségét és prémium minőségét igazolja, hanem azt is bizonyítja, hogy a Gyulai Pálinka Manufaktúra úttörő innovációja méltó helyet foglal el a legkiválóbb italok között.

Koffein, 2025.03.18.

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

"narrow"
Gear.svg