Kávé akadémia 2019.11.23.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.


Ismerjük be, hogy a hazai kávéházakba nem a rohanó emberek ülnek, hanem azok, akik időt szánnak a társasági kávézásra, teázásra, esetleg sütizésre, és megadják szenvedélyük élvezetének módját.

Olaszországban azonban a hosszú évtizedek alatt kialakult espresso fogyasztási szokás alapjaiban eltér a magyar hagyományoktól. Amíg itthon hosszú perceket, akár órákat ülnek az emberek egy-egy csésze kávé mellett és beszélgetés közben lassan szürcsölik, amíg az ki nem hűl, addig az olaszok a pult mellett álldogálva vagy a bárszéken ülve figyelik a barista munkáját, majd az elkészült italt szinte azonnyomban elfogyasztják. A magyarokkal ellentétben, Olaszországban a kávét csak reggel isszák tejjel és nem igazán isznak cappucino-t, legfeljebb délig, de inkább azt is csak reggel.

Nézzük, hogy miért is teszik ezt, illetve milyen szokásbeli eltérések vannak még:

  • Az ideális, 67°C körüli hőmérsékleten szervírozott espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik;
  • Az espresso tetején lévő, az íz és illatanyagokat koncentráló olajos, aranybarna krém néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad;
  • Az olaszok csak kávézás előtt isznak pár korty vizet, még mi magyarok inkább csak leöblítjük az elfogyasztott feketét, holott az espresso előtt elfogyasztott víz tisztítja az ízlelőbimbókat és felkészíti a nyelvet az ízek tisztább és határozottabb érzékelésére. Gyakorlatilag lemossuk vele a nyelvünket és így adjuk meg a tiszteletet a jó espressonak;
  • A kávé mellé adott víz utána elfogyasztva a sokak által kellemetlennek tartott kávés szájszag egy részét azonnal semlegesíti - ám így a kávéban megjelenő aromák is hamar elillannak, így az élmény a maximálistól bőven elmarad;
  • A vízzel történő öblítés jó eséllyel megóvja fogainkat attól, hogy a kávé elszínezze azokat, de egy pár órával későbbi fogfehérítős fogmosás is orvosolja ezt a problémát, így aggodalomra semmi ok.
  • Olaszországban az igazi kávé, "a kávé" maga az espresso, szigorúan tej és cukor nélkül. Így egyben megőrzik a kávé aromáját és felesleges kalóriákat sem visznek be a szervezetükbe.
  • Ráadásul sok olasz kávéházban eltér a kávé ára ha gyorsan a pultnál fogyasztják el vagy ha leülnek vele.
A tökéletes espresso elkészítéséhez, türelem, pontosság és gyakorlat szükséges, fogyasztásához pedig a fentiek figyelembevétele. Így élvezhetjük maximálisan ezt a különleges napi szertartást.

Hosszabb ideig való üldögéléshez és beszélgetésekhez nagyobb űrtartalmú, hosszabb vagy tejesebb kávékat ajánlunk, mint pl.: Americano, Cappuccino, Caffé crema, Caffé latte, vagy a Lungo.

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz! cikk borítóképe
Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)

Blog írások 2019.12.01.
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.

H i r d e t é s