Kávé akadémia 2019.11.23.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.


Ismerjük be, hogy a hazai kávéházakba nem a rohanó emberek ülnek, hanem azok, akik időt szánnak a társasági kávézásra, teázásra, esetleg sütizésre, és megadják szenvedélyük élvezetének módját.

Olaszországban azonban a hosszú évtizedek alatt kialakult espresso fogyasztási szokás alapjaiban eltér a magyar hagyományoktól. Amíg itthon hosszú perceket, akár órákat ülnek az emberek egy-egy csésze kávé mellett és beszélgetés közben lassan szürcsölik, amíg az ki nem hűl, addig az olaszok a pult mellett álldogálva vagy a bárszéken ülve figyelik a barista munkáját, majd az elkészült italt szinte azonnyomban elfogyasztják. A magyarokkal ellentétben, Olaszországban a kávét csak reggel isszák tejjel és nem igazán isznak cappucino-t, legfeljebb délig, de inkább azt is csak reggel.

Nézzük, hogy miért is teszik ezt, illetve milyen szokásbeli eltérések vannak még:

  • Az ideális, 67°C körüli hőmérsékleten szervírozott espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik;
  • Az espresso tetején lévő, az íz és illatanyagokat koncentráló olajos, aranybarna krém néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad;
  • Az olaszok csak kávézás előtt isznak pár korty vizet, még mi magyarok inkább csak leöblítjük az elfogyasztott feketét, holott az espresso előtt elfogyasztott víz tisztítja az ízlelőbimbókat és felkészíti a nyelvet az ízek tisztább és határozottabb érzékelésére. Gyakorlatilag lemossuk vele a nyelvünket és így adjuk meg a tiszteletet a jó espressonak;
  • A kávé mellé adott víz utána elfogyasztva a sokak által kellemetlennek tartott kávés szájszag egy részét azonnal semlegesíti - ám így a kávéban megjelenő aromák is hamar elillannak, így az élmény a maximálistól bőven elmarad;
  • A vízzel történő öblítés jó eséllyel megóvja fogainkat attól, hogy a kávé elszínezze azokat, de egy pár órával későbbi fogfehérítős fogmosás is orvosolja ezt a problémát, így aggodalomra semmi ok.
  • Olaszországban az igazi kávé, "a kávé" maga az espresso, szigorúan tej és cukor nélkül. Így egyben megőrzik a kávé aromáját és felesleges kalóriákat sem visznek be a szervezetükbe.
  • Ráadásul sok olasz kávéházban eltér a kávé ára ha gyorsan a pultnál fogyasztják el vagy ha leülnek vele.
A tökéletes espresso elkészítéséhez, türelem, pontosság és gyakorlat szükséges, fogyasztásához pedig a fentiek figyelembevétele. Így élvezhetjük maximálisan ezt a különleges napi szertartást.

Hosszabb ideig való üldögéléshez és beszélgetésekhez nagyobb űrtartalmú, hosszabb vagy tejesebb kávékat ajánlunk, mint pl.: Americano, Cappuccino, Caffé crema, Caffé latte, vagy a Lungo.

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s