Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

-
Kávé akadémia, 2019.11.23.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.


Ismerjük be, hogy a hazai kávéházakba nem a rohanó emberek ülnek, hanem azok, akik időt szánnak a társasági kávézásra, teázásra, esetleg sütizésre, és megadják szenvedélyük élvezetének módját.

Olaszországban azonban a hosszú évtizedek alatt kialakult espresso fogyasztási szokás alapjaiban eltér a magyar hagyományoktól. Amíg itthon hosszú perceket, akár órákat ülnek az emberek egy-egy csésze kávé mellett és beszélgetés közben lassan szürcsölik, amíg az ki nem hűl, addig az olaszok a pult mellett álldogálva vagy a bárszéken ülve figyelik a barista munkáját, majd az elkészült italt szinte azonnyomban elfogyasztják. A magyarokkal ellentétben, Olaszországban a kávét csak reggel isszák tejjel és nem igazán isznak cappucino-t, legfeljebb délig, de inkább azt is csak reggel.

Nézzük, hogy miért is teszik ezt, illetve milyen szokásbeli eltérések vannak még:

  • Az ideális, 67°C körüli hőmérsékleten szervírozott espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik;
  • Az espresso tetején lévő, az íz és illatanyagokat koncentráló olajos, aranybarna krém néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad;
  • Az olaszok csak kávézás előtt isznak pár korty vizet, még mi magyarok inkább csak leöblítjük az elfogyasztott feketét, holott az espresso előtt elfogyasztott víz tisztítja az ízlelőbimbókat és felkészíti a nyelvet az ízek tisztább és határozottabb érzékelésére. Gyakorlatilag lemossuk vele a nyelvünket és így adjuk meg a tiszteletet a jó espressonak;
  • A kávé mellé adott víz utána elfogyasztva a sokak által kellemetlennek tartott kávés szájszag egy részét azonnal semlegesíti - ám így a kávéban megjelenő aromák is hamar elillannak, így az élmény a maximálistól bőven elmarad;
  • A vízzel történő öblítés jó eséllyel megóvja fogainkat attól, hogy a kávé elszínezze azokat, de egy pár órával későbbi fogfehérítős fogmosás is orvosolja ezt a problémát, így aggodalomra semmi ok.
  • Olaszországban az igazi kávé, "a kávé" maga az espresso, szigorúan tej és cukor nélkül. Így egyben megőrzik a kávé aromáját és felesleges kalóriákat sem visznek be a szervezetükbe.
  • Ráadásul sok olasz kávéházban eltér a kávé ára ha gyorsan a pultnál fogyasztják el vagy ha leülnek vele.
A tökéletes espresso elkészítéséhez, türelem, pontosság és gyakorlat szükséges, fogyasztásához pedig a fentiek figyelembevétele. Így élvezhetjük maximálisan ezt a különleges napi szertartást.

Hosszabb ideig való üldögéléshez és beszélgetésekhez nagyobb űrtartalmú, hosszabb vagy tejesebb kávékat ajánlunk, mint pl.: Americano, Cappuccino, Caffé crema, Caffé latte, vagy a Lungo.

Küri Attila

Tetszett a(z) Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg