Kávé és egészség 2019.11.26.

Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos

Az American Journal of Medicine közzétett új tanulmányában az Egyesült Államok kutatói arra keresték a választ, hogy a koffein és alkohol tartalmú italok milyen hatással vannak a migrénes fejfájásra és az alvás minőségére.


A Migrén Kutatási Alapítvány (MRF) állítása szerint a migrén a világon a leggyakoribb betegség, és világszerte körülbelül 1,04 milliárd felnőttet érint.

Kiváltó oka egy orvosi elmélet szerint: az agy körüli vérerek görcsbe kerülnek, ideiglenesen szűkítve és korlátozva a véráramot. Ezután, amikor az erek kinyílnak, a bejövő véráramlás rohama a tényleges fejfájáshoz vezet. Mások viszont úgy gondolják, hogy a migrén az elektromos aktivitás hullámainak köszönhetően terjed az agy külső részein, gyulladáshoz és túlreaktív idegsejtekhez vezet, amelyek nem megfelelő fájdalomjeleket küldenek.

Hogy melyik kiváltó ok igaz és ezeket a folyamatokat mi indítja el, az jelenleg rejtély az orvosok számára, ám a tünetei jól ismertek: mérsékelt vagy súlyos fejfájás, amelyet lüktető fájdalomnak éreznek a fej egyik oldalán. Sok embernek vannak olyan tünetei is, mint a hányinger, fokozott fény- vagy hangérzékenység.

Az Independent cikke szerint a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), a Brigham and Women's Hospital és a Harvard T.H. A Chan Közegészségügyi Iskola (HSPH) kutatói 98 migrénes embert kértek étkezési napló vezetésére, majd ezeket az információkat hasonlították össze azzal, hogy milyen gyakran voltak migrénjeik. Íme, amit találtak:

Azoknál, akik egy-két adag koffein tartalmú italt (mint a kávé, kóla, tea és energiaitalok) fogyasztottak, nem volt azon a napon fejfájásuk. Az adatok szerint azonban, azoknak, akik három koffeines italt fogyasztottak, 27% esélyük volt a migrénre azon a napon. Négy vagy annál több ilyen ital elfogyasztása esetén pedig még magasabb eséllyel alakulhat ki migrénes fejfájás ugyanazon a napon, vagy akár másnap.

Elizabeth Mostofsky vezető kutató szerint a koffein szerepe a migrénben „különösen összetett, mivel ki is válthatja azt, de elősegítheti a tünetek kezelését is”.

Mostofsky hozzátette: „A koffein hatása mind az adagtól, mind a gyakoriságától függ, de mivel kevés előretekintő vizsgálat készült eddig a koffeintartalmú italok bevitelét követő migrénes fejfájás közvetlen kockázatáról, korlátozott a bizonyíték arra, hogy táplálkozási ajánlásokat fogalmazzunk meg a migrénben szenvedő emberek számára."

Ennek a tanulmánynak az egyik gyengesége az, hogy a kutatók valójában nem mérték a pontos koffein bevitelt, ehelyett a koffein tartalmú italokat adagban határozták meg, pl. 1 adag = 2,37 dl normál kávé, 1,77 dl tea, 3,55 dl kóla vagy 0,59 dl energiaital. A koffeintartalmú italok koffeintartalma azonban nagyon eltérő lehet. Például egy 2,37 dl-es Starbucks kávé adag kétszer annyi koffeint tartalmazhat, mint egy hasonló méretű kávé a Keurig K-Cupból.

A mostani kutatást megelőzte egy másik, a Florida Atlantic University és a Harvard Medical School jelentése, amely többek között megállapította, hogy a közvetlenül lefekvés előtt fogyasztott kávé vagy tea nem befolyásolja az alvás minőségét.

A tanulmány kimutatta, hogy míg a nikotin és az alkohol rontotta az alvás időtartamát és hatékonyságát - egy lefekvés előtt elszívott cigaretta esetén az álmatlanság (annál a személynél, aki rendszertelenül alszik) 42 percet vesz igénybe az alvás teljes időtartamából -, a koffeinnek nem volt mérhető hatása.

Összefoglalva: A koffeinfogyasztás és a migrénes fejfájás közötti összefüggésről továbbra is sok a vita és nagy a bizonytalanság körülötte, ám szerencsére ez a legújabb kutatás sem vonta le azt a következtetést, hogy a migrénben szenvedő embereknek teljes mértékben le kellene mondaniuk a kávézás élményéről. Amit tanácsolhatunk, amíg nem tudunk többet, bölcsnek tűnik megfigyelni a testünk reakcióit: ha bárki több fejfájást észlel, amikor több kávét (vagy más koffein tartalmú italt) iszik, akkor csökkentse az adagot.

Fotók: Pinterest

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s