Kávé és egészség 2019.11.26.

Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos

Az American Journal of Medicine közzétett új tanulmányában az Egyesült Államok kutatói arra keresték a választ, hogy a koffein és alkohol tartalmú italok milyen hatással vannak a migrénes fejfájásra és az alvás minőségére.


A Migrén Kutatási Alapítvány (MRF) állítása szerint a migrén a világon a leggyakoribb betegség, és világszerte körülbelül 1,04 milliárd felnőttet érint.

Kiváltó oka egy orvosi elmélet szerint: az agy körüli vérerek görcsbe kerülnek, ideiglenesen szűkítve és korlátozva a véráramot. Ezután, amikor az erek kinyílnak, a bejövő véráramlás rohama a tényleges fejfájáshoz vezet. Mások viszont úgy gondolják, hogy a migrén az elektromos aktivitás hullámainak köszönhetően terjed az agy külső részein, gyulladáshoz és túlreaktív idegsejtekhez vezet, amelyek nem megfelelő fájdalomjeleket küldenek.

Hogy melyik kiváltó ok igaz és ezeket a folyamatokat mi indítja el, az jelenleg rejtély az orvosok számára, ám a tünetei jól ismertek: mérsékelt vagy súlyos fejfájás, amelyet lüktető fájdalomnak éreznek a fej egyik oldalán. Sok embernek vannak olyan tünetei is, mint a hányinger, fokozott fény- vagy hangérzékenység.

Az Independent cikke szerint a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), a Brigham and Women's Hospital és a Harvard T.H. A Chan Közegészségügyi Iskola (HSPH) kutatói 98 migrénes embert kértek étkezési napló vezetésére, majd ezeket az információkat hasonlították össze azzal, hogy milyen gyakran voltak migrénjeik. Íme, amit találtak:

Azoknál, akik egy-két adag koffein tartalmú italt (mint a kávé, kóla, tea és energiaitalok) fogyasztottak, nem volt azon a napon fejfájásuk. Az adatok szerint azonban, azoknak, akik három koffeines italt fogyasztottak, 27% esélyük volt a migrénre azon a napon. Négy vagy annál több ilyen ital elfogyasztása esetén pedig még magasabb eséllyel alakulhat ki migrénes fejfájás ugyanazon a napon, vagy akár másnap.

Elizabeth Mostofsky vezető kutató szerint a koffein szerepe a migrénben „különösen összetett, mivel ki is válthatja azt, de elősegítheti a tünetek kezelését is”.

Mostofsky hozzátette: „A koffein hatása mind az adagtól, mind a gyakoriságától függ, de mivel kevés előretekintő vizsgálat készült eddig a koffeintartalmú italok bevitelét követő migrénes fejfájás közvetlen kockázatáról, korlátozott a bizonyíték arra, hogy táplálkozási ajánlásokat fogalmazzunk meg a migrénben szenvedő emberek számára."

Ennek a tanulmánynak az egyik gyengesége az, hogy a kutatók valójában nem mérték a pontos koffein bevitelt, ehelyett a koffein tartalmú italokat adagban határozták meg, pl. 1 adag = 2,37 dl normál kávé, 1,77 dl tea, 3,55 dl kóla vagy 0,59 dl energiaital. A koffeintartalmú italok koffeintartalma azonban nagyon eltérő lehet. Például egy 2,37 dl-es Starbucks kávé adag kétszer annyi koffeint tartalmazhat, mint egy hasonló méretű kávé a Keurig K-Cupból.

A mostani kutatást megelőzte egy másik, a Florida Atlantic University és a Harvard Medical School jelentése, amely többek között megállapította, hogy a közvetlenül lefekvés előtt fogyasztott kávé vagy tea nem befolyásolja az alvás minőségét.

A tanulmány kimutatta, hogy míg a nikotin és az alkohol rontotta az alvás időtartamát és hatékonyságát - egy lefekvés előtt elszívott cigaretta esetén az álmatlanság (annál a személynél, aki rendszertelenül alszik) 42 percet vesz igénybe az alvás teljes időtartamából -, a koffeinnek nem volt mérhető hatása.

Összefoglalva: A koffeinfogyasztás és a migrénes fejfájás közötti összefüggésről továbbra is sok a vita és nagy a bizonytalanság körülötte, ám szerencsére ez a legújabb kutatás sem vonta le azt a következtetést, hogy a migrénben szenvedő embereknek teljes mértékben le kellene mondaniuk a kávézás élményéről. Amit tanácsolhatunk, amíg nem tudunk többet, bölcsnek tűnik megfigyelni a testünk reakcióit: ha bárki több fejfájást észlel, amikor több kávét (vagy más koffein tartalmú italt) iszik, akkor csökkentse az adagot.

Fotók: Pinterest

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s