Kávé és egészség 2019.11.26.

Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos

Az American Journal of Medicine közzétett új tanulmányában az Egyesült Államok kutatói arra keresték a választ, hogy a koffein és alkohol tartalmú italok milyen hatással vannak a migrénes fejfájásra és az alvás minőségére.


A Migrén Kutatási Alapítvány (MRF) állítása szerint a migrén a világon a leggyakoribb betegség, és világszerte körülbelül 1,04 milliárd felnőttet érint.

Kiváltó oka egy orvosi elmélet szerint: az agy körüli vérerek görcsbe kerülnek, ideiglenesen szűkítve és korlátozva a véráramot. Ezután, amikor az erek kinyílnak, a bejövő véráramlás rohama a tényleges fejfájáshoz vezet. Mások viszont úgy gondolják, hogy a migrén az elektromos aktivitás hullámainak köszönhetően terjed az agy külső részein, gyulladáshoz és túlreaktív idegsejtekhez vezet, amelyek nem megfelelő fájdalomjeleket küldenek.

Hogy melyik kiváltó ok igaz és ezeket a folyamatokat mi indítja el, az jelenleg rejtély az orvosok számára, ám a tünetei jól ismertek: mérsékelt vagy súlyos fejfájás, amelyet lüktető fájdalomnak éreznek a fej egyik oldalán. Sok embernek vannak olyan tünetei is, mint a hányinger, fokozott fény- vagy hangérzékenység.

Az Independent cikke szerint a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), a Brigham and Women's Hospital és a Harvard T.H. A Chan Közegészségügyi Iskola (HSPH) kutatói 98 migrénes embert kértek étkezési napló vezetésére, majd ezeket az információkat hasonlították össze azzal, hogy milyen gyakran voltak migrénjeik. Íme, amit találtak:

Azoknál, akik egy-két adag koffein tartalmú italt (mint a kávé, kóla, tea és energiaitalok) fogyasztottak, nem volt azon a napon fejfájásuk. Az adatok szerint azonban, azoknak, akik három koffeines italt fogyasztottak, 27% esélyük volt a migrénre azon a napon. Négy vagy annál több ilyen ital elfogyasztása esetén pedig még magasabb eséllyel alakulhat ki migrénes fejfájás ugyanazon a napon, vagy akár másnap.

Elizabeth Mostofsky vezető kutató szerint a koffein szerepe a migrénben „különösen összetett, mivel ki is válthatja azt, de elősegítheti a tünetek kezelését is”.

Mostofsky hozzátette: „A koffein hatása mind az adagtól, mind a gyakoriságától függ, de mivel kevés előretekintő vizsgálat készült eddig a koffeintartalmú italok bevitelét követő migrénes fejfájás közvetlen kockázatáról, korlátozott a bizonyíték arra, hogy táplálkozási ajánlásokat fogalmazzunk meg a migrénben szenvedő emberek számára."

Ennek a tanulmánynak az egyik gyengesége az, hogy a kutatók valójában nem mérték a pontos koffein bevitelt, ehelyett a koffein tartalmú italokat adagban határozták meg, pl. 1 adag = 2,37 dl normál kávé, 1,77 dl tea, 3,55 dl kóla vagy 0,59 dl energiaital. A koffeintartalmú italok koffeintartalma azonban nagyon eltérő lehet. Például egy 2,37 dl-es Starbucks kávé adag kétszer annyi koffeint tartalmazhat, mint egy hasonló méretű kávé a Keurig K-Cupból.

A mostani kutatást megelőzte egy másik, a Florida Atlantic University és a Harvard Medical School jelentése, amely többek között megállapította, hogy a közvetlenül lefekvés előtt fogyasztott kávé vagy tea nem befolyásolja az alvás minőségét.

A tanulmány kimutatta, hogy míg a nikotin és az alkohol rontotta az alvás időtartamát és hatékonyságát - egy lefekvés előtt elszívott cigaretta esetén az álmatlanság (annál a személynél, aki rendszertelenül alszik) 42 percet vesz igénybe az alvás teljes időtartamából -, a koffeinnek nem volt mérhető hatása.

Összefoglalva: A koffeinfogyasztás és a migrénes fejfájás közötti összefüggésről továbbra is sok a vita és nagy a bizonytalanság körülötte, ám szerencsére ez a legújabb kutatás sem vonta le azt a következtetést, hogy a migrénben szenvedő embereknek teljes mértékben le kellene mondaniuk a kávézás élményéről. Amit tanácsolhatunk, amíg nem tudunk többet, bölcsnek tűnik megfigyelni a testünk reakcióit: ha bárki több fejfájást észlel, amikor több kávét (vagy más koffein tartalmú italt) iszik, akkor csökkentse az adagot.

Fotók: Pinterest

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz! cikk borítóképe
Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)

Blog írások 2019.12.01.
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.

H i r d e t é s