Kávé minősítések a világban 2008.12.19. | Kávé minősítések

Az utóbbi évek kávépiaci fejlődésének jellemzője, hogy egyre több nemzetközi non-profit szervezet, szövetség, intézet és társaság minősíti a vendéglátóhoz és a fogyasztókhoz eljutó kávét – különböző szempontok alapján. A minősítések közös célja, hogy a vásárlási döntést tudatosabbá tegye.

A kávés zacskókon különböző logók segítségével informálják a vásárlót a minősítés meglétéről, azt azonban, hogy ez mit is jelent valójában, általában már nem részletezik.

Először is fontos tisztázni, hogy ezek a minősítések a legtöbb esetben nem garantálják az adott kávé érzékszervi minőségét. Az értékelés és bizonyítványadás célja, hogy egyéb szempontokat (környezettudatosság, szociális érzékenység, eredetvédelem…) is a kávéminőség részévé tegyen.
A következő hónapokban részletesen megvizsgáljuk ezeket a rendszereket, előbb azonban tekintsük át a legfontosabbakat.

Fair Trade


Méltányos kereskedelem. A már hazánkban is működő szervezet célja, saját megfogalmazásuk szerint: "A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között…"

A kávé esetében ez azt jelenti, hogy a termelő és a fogyasztó közötti kereskedelmi áttételeket csökkentik. A szövetségekbe tömörült termelők nem az árutőzsdén, hanem közvetlenül kávéimportőröknek értékesítik (garantált áron) a kávéjukat.

2. UTZ
A minősítés egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta non-profit szervezetként folytatja munkáját. A Fair Trade abban segít, hogy a szegénységet csökkentse az adott területen, az UTZ CERTIFIED program valamennyi termelő számára lehetőséget nyújt és ösztönzést ad arra, hogy felelősségteljesen, a fenntartható gazdálkodás korszerű szabályai alapján termesszenek visszakövethető, jó minőségű kávét.

3. Organic Farming
Ökológiai gazdálkodás (ált. "bio"). A szervezet célja: "Egyszerűen szólva az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási rendszer, mely Önnek, a fogyasztónak friss, jóízű és autentikus élelmiszereket kíván nyújtani a természetes körfolyamatok tiszteletben tartásával."

4. Shade grown
Szó szerint "árnyékban termesztett", az olyan kávéültetvényekre utal, ahol a kávéültetvények nem, vagy csak kis mértékben károsítják a biodiverzitást, a környezet eredeti növény és állatvilágát. Az elnevezés arra utal, hogy a kávéültetvény más növényzet alatt növekszik.

5. Bird friendly
Szó szerint "madárbarát", a minősítést azok a termelők kaphatják meg, akik az ültetvény kialakításakor tekintettel vannak a helyben élő és vándormadarak természetes élettereire.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein