Kávé minősítések 2009.03.30.

Rainforest Alliance

A Rainforest Alliance (RA) elnevezése – Esőerdő Szövetség – jól érzékelteti, milyen célok mentén szerveződik a mozgalom, ugyanakkor félrevezető is lehet. A névben szereplő esőerdő legalább annyira szimbolikus, mint konkrét, valójában az érintetlen természetre utal.A szövetség azon dolgozik, hogy a földművelési technológiák, az üzleti gyakorlat és a vásárlói szokások megváltoztatása által megóvja a biológiai sokféleséget és fenntartható életmódot biztosítson. Programjaik a mezőgazdaságban tevékenykedő emberek és cégek földművelési és állattartási szokásait próbálják átalakítani. Olyan működési sztenderdeket alakítanak ki, melyek alkalmazásával az őshonos állat- és növényvilág életterét tiszteletben tartva lehet fenntartható gazdálkodást művelni.
A szervezet céljai között ugyanilyen fontos szerepet kapnak a helyi termelők érdekeinek képviselete. A fenntartható mezőgazdaság alapfeltétele, hogy a termelők családjai és kisközösségei megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban részesüljenek, jól megéljenek munkájukból és jól érezzék magukat.


Tevékenységük a mezőgazdasági kutatástól az oktatáson és erdőgazdálkodáson át a turizmus szervezéséig terjed, a kávén kívül a tea, a kakaó, a banán és a virágtermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat is segítik, de mi most csak a kávétermelés helyzetével tudunk foglalkozni.
A kávé legjobban azon szubtropikus és tropikus területeken érzi jól magát, ahol az őshonos környezet védelme elsőrendű fontosságú. Ezeken a területeken évszázadokon át erdei ültetvényeken, magas fák árnyékában növekedő kávécserjékről szüretelték a kávégyümölcsöt. Az 1970-es évektől egyre elterjedtebb a monokultúrás, ültetvényes termelés, az erdőket kiirtották, egyre több kemikáliát használtak a termelésben. A terméshozam természetesen nőtt, de a minőség drasztikusan csökkent.
Ma nagyjából 12 millió hektáron termelnek kávét, ami több mint Portugália összterülete, majd akkora, mint Anglia. Ha ezen az óriási területen csak a monokultúrás gazdálkodással termelnék a kávét, az beláthatatlan kárt okozna a természetben. Az RA a 90-es évektől bebizonyította, hogy az erdei farmokon kiemelkedő kávéminőséget lehet termelni, ugyanakkor mennyei körülmények biztosíthatók az élővilág számára is. Azon farmok, gazdálkodók és erdei ültetvények, amik megfelelnek a szigorú követelményeknek, az RA Certified elismerő bizonyítványt kapják.
A "kávéerdők" egyszerre biztosítanak megélhetést egy-egy család számára és védik környezetüket. A farmon dolgozók a kávén kívül gyógyhatású növényeket, virágokat is termesztenek, gyümölcsöket és mézet termelnek, tudatos erdőgazdálkodással és fakitermeléssel foglalkoznak. Az erdei talaj ugyanakkor jól köti meg a vizet, véd az áradástól, az erdei állatok, madarak számára közlekedőfolyosóként szolgál. Egy-egy ilyen kávéerdőben akár 100 különböző fafajtával, különlegesen ritka madarakkal és orchideákkal, erdei macskafélékkel és majmokkal, gyönyörű óriáspillangókkal és ezernyi színű békákkal találkozhatunk. Talán ezért is lett az RA logója egy kis zöld béka.
Az 1987-es alapítás óta a működést a New York-i központból irányítják. 35000 aktív taggal és támogatóval, évi 33 millió dolláros költségvetéssel bírnak.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság márciusi számában található.


 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.
  10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
  10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

  Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

  Café World 2020.03.16.

  Útjelzők a selyemúton

  H i r d e t é s