Kávé minősítések 2009.03.30.

Rainforest Alliance

A Rainforest Alliance (RA) elnevezése – Esőerdő Szövetség – jól érzékelteti, milyen célok mentén szerveződik a mozgalom, ugyanakkor félrevezető is lehet. A névben szereplő esőerdő legalább annyira szimbolikus, mint konkrét, valójában az érintetlen természetre utal.A szövetség azon dolgozik, hogy a földművelési technológiák, az üzleti gyakorlat és a vásárlói szokások megváltoztatása által megóvja a biológiai sokféleséget és fenntartható életmódot biztosítson. Programjaik a mezőgazdaságban tevékenykedő emberek és cégek földművelési és állattartási szokásait próbálják átalakítani. Olyan működési sztenderdeket alakítanak ki, melyek alkalmazásával az őshonos állat- és növényvilág életterét tiszteletben tartva lehet fenntartható gazdálkodást művelni.
A szervezet céljai között ugyanilyen fontos szerepet kapnak a helyi termelők érdekeinek képviselete. A fenntartható mezőgazdaság alapfeltétele, hogy a termelők családjai és kisközösségei megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban részesüljenek, jól megéljenek munkájukból és jól érezzék magukat.


Tevékenységük a mezőgazdasági kutatástól az oktatáson és erdőgazdálkodáson át a turizmus szervezéséig terjed, a kávén kívül a tea, a kakaó, a banán és a virágtermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat is segítik, de mi most csak a kávétermelés helyzetével tudunk foglalkozni.
A kávé legjobban azon szubtropikus és tropikus területeken érzi jól magát, ahol az őshonos környezet védelme elsőrendű fontosságú. Ezeken a területeken évszázadokon át erdei ültetvényeken, magas fák árnyékában növekedő kávécserjékről szüretelték a kávégyümölcsöt. Az 1970-es évektől egyre elterjedtebb a monokultúrás, ültetvényes termelés, az erdőket kiirtották, egyre több kemikáliát használtak a termelésben. A terméshozam természetesen nőtt, de a minőség drasztikusan csökkent.
Ma nagyjából 12 millió hektáron termelnek kávét, ami több mint Portugália összterülete, majd akkora, mint Anglia. Ha ezen az óriási területen csak a monokultúrás gazdálkodással termelnék a kávét, az beláthatatlan kárt okozna a természetben. Az RA a 90-es évektől bebizonyította, hogy az erdei farmokon kiemelkedő kávéminőséget lehet termelni, ugyanakkor mennyei körülmények biztosíthatók az élővilág számára is. Azon farmok, gazdálkodók és erdei ültetvények, amik megfelelnek a szigorú követelményeknek, az RA Certified elismerő bizonyítványt kapják.
A "kávéerdők" egyszerre biztosítanak megélhetést egy-egy család számára és védik környezetüket. A farmon dolgozók a kávén kívül gyógyhatású növényeket, virágokat is termesztenek, gyümölcsöket és mézet termelnek, tudatos erdőgazdálkodással és fakitermeléssel foglalkoznak. Az erdei talaj ugyanakkor jól köti meg a vizet, véd az áradástól, az erdei állatok, madarak számára közlekedőfolyosóként szolgál. Egy-egy ilyen kávéerdőben akár 100 különböző fafajtával, különlegesen ritka madarakkal és orchideákkal, erdei macskafélékkel és majmokkal, gyönyörű óriáspillangókkal és ezernyi színű békákkal találkozhatunk. Talán ezért is lett az RA logója egy kis zöld béka.
Az 1987-es alapítás óta a működést a New York-i központból irányítják. 35000 aktív taggal és támogatóval, évi 33 millió dolláros költségvetéssel bírnak.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság márciusi számában található.


 • H i r d e t é s

  A fenntartható kávé cikk borítóképe
  A fenntartható kávé

  Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)

  Kávé minősítések 2019.08.22.
  Cup of Excellence

  Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.

  Kávé minősítések 2009.10.19.
  Espresso Italiano

  A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!

  Kávé minősítések 2009.08.04.

  Kávéházak magazin

  Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
  Szálas tea vs. filteres

  A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

  Tea 2019.11.19.
  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.

  H i r d e t é s