Kávéház anno 2006.08.24.

A legújabb Dunapark

Kávéház anno és most Újlipótváros mozgásban van, mindig változik. Épp csak bezárt a kedvenc Wallenberg, máris megnyitott a Carmella. A Dunapark bezárása után pedig szárnyát bontogatja - a legújabb Dunapark. Nagykávéház van kilátásban a bauhaus negyed közepén. Odasettenkedtünk, meglestük és most előre iszunk a medve bőrére.


A legelső Dunapark megnyitása arra az időre esik, amikor az olasz eszpresszó kultúra betör Budapestre. Bodor Ferenc tárta fel a presszók világát: "Az eszpresszó feladta a leckét az építészeknek, belsőépítészeknek. Kis, szűk helyen kellett megoldaniuk azt, amire eddig egy kávéházban nagy terek álltak rendelkezésre. A "minimál tér" feladata azonban izgalmas volt, és gyakorlatilag először jelent meg a hazai gyakorlatban."

Persze a Dunapark nem tartozott a "minimál terek" közé. Mérete, hatalmas üvegtáblái, és maga a saroképület a nagykávéházak rendhagyó formáit tükrözik. Ezt annak is köszönhette, hogy a Szent István Park és Pozsonyi út északi részén fekvő kettős luxusépületbe tervezett mozi végül nem készült el. A kávéház így nagyobb területet kapott.

Az elegáns, letisztult és egyszerű belső tér viszont már a modern bauhaus jegyeket és az elterjedő eszpresszók hangulatát hordozta/hordozza magán. "Az alaptónust a kávégép ragyogó krómborítása adja meg. Ehhez tartozik a korabeli igényeknek megfelelően a ragyogó tisztaság: "minden formának simának és egyszerűnek kell lennie itt" - idézi Bodor Ferenc a Dunapark korának követelményeit.

A Dunapark azok közé a kávéházak közé tartozott, amelyek a második világháború után is nyitva maradtak. A körülményekből adódóan nem húzta sokáig. Legközelebb 1998-ban beszélhetünk Dunaparkról. Ezt azonban már megtette az Újlipótváros.blogter.hu. A linkre kattintva az elmúlt nyolc évről olvashat bejegyzéseket a személyzet illetve vendégek részéről.

Dunapark most

Ottjártunkkor mindenféle harmincasok nagy sürgés-forgás közepette mérik fel a terepet. Az utolsó simítások előtt áll a legújabb Dunapark. A berendezés már látható. Egyszerű, mára már majdhogy nem kommersznek számító, de mégis csak bevállt "minimál" belsőt figyelünk meg. A New York szálloda étterme (nem a Mélyvíz!) a második emeleten hasonló dizájnt mutat, a Dunapark épületéhez és kialakításához azonban sokkal jobban illeszkednek ezek a formák.

A Kávéház felirat már kikerült a bejárat fölé. A megújulás minden téren látható: a több méteres üvegtáblák a földbe süllyeszthetők. Kevesen tudják, hogy ezt még az eredeti Dunaparkban építették így. Az elmúlt évtizedek alatt berozsdásodott szerkezetet most végre helyreállították. Úgy néz ki, hogy igényes, valódi kávéhézra számíthatunk. Jó esély van rá, hogy építtetői minden részletet komolyan vesznek.

cím: Dunapark, Pozsonyi út 28.

H i r d e t é s

Újra nyit a Hadik!


A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.

Kávéház anno 2010.01.17.
Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s