Kávéház anno 2006.08.24.

A legújabb Dunapark

Kávéház anno és most Újlipótváros mozgásban van, mindig változik. Épp csak bezárt a kedvenc Wallenberg, máris megnyitott a Carmella. A Dunapark bezárása után pedig szárnyát bontogatja - a legújabb Dunapark. Nagykávéház van kilátásban a bauhaus negyed közepén. Odasettenkedtünk, meglestük és most előre iszunk a medve bőrére.


A legelső Dunapark megnyitása arra az időre esik, amikor az olasz eszpresszó kultúra betör Budapestre. Bodor Ferenc tárta fel a presszók világát: "Az eszpresszó feladta a leckét az építészeknek, belsőépítészeknek. Kis, szűk helyen kellett megoldaniuk azt, amire eddig egy kávéházban nagy terek álltak rendelkezésre. A "minimál tér" feladata azonban izgalmas volt, és gyakorlatilag először jelent meg a hazai gyakorlatban."

Persze a Dunapark nem tartozott a "minimál terek" közé. Mérete, hatalmas üvegtáblái, és maga a saroképület a nagykávéházak rendhagyó formáit tükrözik. Ezt annak is köszönhette, hogy a Szent István Park és Pozsonyi út északi részén fekvő kettős luxusépületbe tervezett mozi végül nem készült el. A kávéház így nagyobb területet kapott.

Az elegáns, letisztult és egyszerű belső tér viszont már a modern bauhaus jegyeket és az elterjedő eszpresszók hangulatát hordozta/hordozza magán. "Az alaptónust a kávégép ragyogó krómborítása adja meg. Ehhez tartozik a korabeli igényeknek megfelelően a ragyogó tisztaság: "minden formának simának és egyszerűnek kell lennie itt" - idézi Bodor Ferenc a Dunapark korának követelményeit.

A Dunapark azok közé a kávéházak közé tartozott, amelyek a második világháború után is nyitva maradtak. A körülményekből adódóan nem húzta sokáig. Legközelebb 1998-ban beszélhetünk Dunaparkról. Ezt azonban már megtette az Újlipótváros.blogter.hu. A linkre kattintva az elmúlt nyolc évről olvashat bejegyzéseket a személyzet illetve vendégek részéről.

Dunapark most

Ottjártunkkor mindenféle harmincasok nagy sürgés-forgás közepette mérik fel a terepet. Az utolsó simítások előtt áll a legújabb Dunapark. A berendezés már látható. Egyszerű, mára már majdhogy nem kommersznek számító, de mégis csak bevállt "minimál" belsőt figyelünk meg. A New York szálloda étterme (nem a Mélyvíz!) a második emeleten hasonló dizájnt mutat, a Dunapark épületéhez és kialakításához azonban sokkal jobban illeszkednek ezek a formák.

A Kávéház felirat már kikerült a bejárat fölé. A megújulás minden téren látható: a több méteres üvegtáblák a földbe süllyeszthetők. Kevesen tudják, hogy ezt még az eredeti Dunaparkban építették így. Az elmúlt évtizedek alatt berozsdásodott szerkezetet most végre helyreállították. Úgy néz ki, hogy igényes, valódi kávéhézra számíthatunk. Jó esély van rá, hogy építtetői minden részletet komolyan vesznek.

cím: Dunapark, Pozsonyi út 28.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s