Kávéház anno 2006.04.03.

József Attila szobor a Japán közelében

Pesti Broadway A mai olvasó számára könnyebben befogadható, az eddigieknél líraibb, új szobrot állítanak József Attilának a pesti Broadway-n. A Népszabadság arról is tudósít, hogy Gyurcsek Ferenc alkotása mellett a Liszt Ferenc téri sétány kialakítása is lassan befejeződik.


József Attila szobrának nem véletlenül a Liszt Ferenc teret választották. A költő hajdani, egyik törzshelye ugyanis a híres Japán Kávéház volt, amely a mai Írók Boltja helyén állt valamikor.

A Japán kávésa, Kraszner Menyhért nagy műpártoló volt: szívesen vette, ha az állandó pénzzavarral küzdő festők képpel fizettek, sőt minden tanévben ingyenes étkezést biztosított a Képzőművészeti Főiskola egy-egy szegény sorsú diákjának. Emellett természetesen írók, irodalmárok és más alkotók is ebben a kávéházban ütötték fel tanyájukat, többek között Rejtő Jenő és József Attila.

József Attila egy 60×60-as sötét gránittömbön lesz látható a Zeneakadémia felöli részen. Sajnos azonban Rejtő Jenő, több civil kezdeményezés ellenére az idén sem kap szobrot.

Mindeközben a Liszt téri kávésok által létrehozott Broadway Egyesület gőzerővel alakítja át a teret. Aki arra jár, láthatja a fák között végigszaladó, új sétány kövezetét, amint a tér különböző pontjait a kávéházak teraszait kikerülve köti össze.

Matlárházy Rita, az Egyesület soros elnöke elmondta a Népszabadságnak, hogy a sétány nyomvonala kész, az elektromos kábelek és az öntözőcsövek pedig már a föld alatt vannak. Ha minden az eddigi tervek szerint halad, akár május 15-dike (a kitűzött határidő) előtt elkészülhet az új Liszt Ferenc tér.


Forrás: NOL

H i r d e t é s

Újra nyit a Hadik!


A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.

Kávéház anno 2010.01.17.
Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s