Kávéház anno 2006.04.03.

József Attila szobor a Japán közelében

Pesti Broadway A mai olvasó számára könnyebben befogadható, az eddigieknél líraibb, új szobrot állítanak József Attilának a pesti Broadway-n. A Népszabadság arról is tudósít, hogy Gyurcsek Ferenc alkotása mellett a Liszt Ferenc téri sétány kialakítása is lassan befejeződik.


József Attila szobrának nem véletlenül a Liszt Ferenc teret választották. A költő hajdani, egyik törzshelye ugyanis a híres Japán Kávéház volt, amely a mai Írók Boltja helyén állt valamikor.

A Japán kávésa, Kraszner Menyhért nagy műpártoló volt: szívesen vette, ha az állandó pénzzavarral küzdő festők képpel fizettek, sőt minden tanévben ingyenes étkezést biztosított a Képzőművészeti Főiskola egy-egy szegény sorsú diákjának. Emellett természetesen írók, irodalmárok és más alkotók is ebben a kávéházban ütötték fel tanyájukat, többek között Rejtő Jenő és József Attila.

József Attila egy 60×60-as sötét gránittömbön lesz látható a Zeneakadémia felöli részen. Sajnos azonban Rejtő Jenő, több civil kezdeményezés ellenére az idén sem kap szobrot.

Mindeközben a Liszt téri kávésok által létrehozott Broadway Egyesület gőzerővel alakítja át a teret. Aki arra jár, láthatja a fák között végigszaladó, új sétány kövezetét, amint a tér különböző pontjait a kávéházak teraszait kikerülve köti össze.

Matlárházy Rita, az Egyesület soros elnöke elmondta a Népszabadságnak, hogy a sétány nyomvonala kész, az elektromos kábelek és az öntözőcsövek pedig már a föld alatt vannak. Ha minden az eddigi tervek szerint halad, akár május 15-dike (a kitűzött határidő) előtt elkészülhet az új Liszt Ferenc tér.


Forrás: NOL

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s