Kávéház anno 2006.04.03.

József Attila szobor a Japán közelében

Pesti Broadway A mai olvasó számára könnyebben befogadható, az eddigieknél líraibb, új szobrot állítanak József Attilának a pesti Broadway-n. A Népszabadság arról is tudósít, hogy Gyurcsek Ferenc alkotása mellett a Liszt Ferenc téri sétány kialakítása is lassan befejeződik.


József Attila szobrának nem véletlenül a Liszt Ferenc teret választották. A költő hajdani, egyik törzshelye ugyanis a híres Japán Kávéház volt, amely a mai Írók Boltja helyén állt valamikor.

A Japán kávésa, Kraszner Menyhért nagy műpártoló volt: szívesen vette, ha az állandó pénzzavarral küzdő festők képpel fizettek, sőt minden tanévben ingyenes étkezést biztosított a Képzőművészeti Főiskola egy-egy szegény sorsú diákjának. Emellett természetesen írók, irodalmárok és más alkotók is ebben a kávéházban ütötték fel tanyájukat, többek között Rejtő Jenő és József Attila.

József Attila egy 60×60-as sötét gránittömbön lesz látható a Zeneakadémia felöli részen. Sajnos azonban Rejtő Jenő, több civil kezdeményezés ellenére az idén sem kap szobrot.

Mindeközben a Liszt téri kávésok által létrehozott Broadway Egyesület gőzerővel alakítja át a teret. Aki arra jár, láthatja a fák között végigszaladó, új sétány kövezetét, amint a tér különböző pontjait a kávéházak teraszait kikerülve köti össze.

Matlárházy Rita, az Egyesület soros elnöke elmondta a Népszabadságnak, hogy a sétány nyomvonala kész, az elektromos kábelek és az öntözőcsövek pedig már a föld alatt vannak. Ha minden az eddigi tervek szerint halad, akár május 15-dike (a kitűzött határidő) előtt elkészülhet az új Liszt Ferenc tér.


Forrás: NOL

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.

H i r d e t é s