Kávéház anno 2006.11.20.

Sólyom is ezt issza

Swartz Dánielként mutatkozik be, de akcentusa rögtön leleplezi a bohókás nevű Treehugger Dan’s antikvárium és kávézó üzemeltetőjét. Dániel az amerikai Maine államból érkezett Magyarországra, tizenhat évvel ezelőtt, amikor egyre-másra jöttek a tengeren túlról misszionáriusok, demokrácia terjesztő liberálisok, és környezetvédő aktivisták.


Dániel ez utóbbiak közé tartozik, azon belül pedig egy szűkebb csoportba: akik maradtak. Az angol nyelvű könyvekkel és bio-fair trade kávéval szolgáló bolt vezetője büszkén meséli: egyebek közt ő nyitotta meg annak idején a Greenpeace magyarországi irodáját.

Okosan bólogatunk, ám tudatlanságunknál fogva kissé kényelmetlenül hallgatjuk a magyar vállalkozóvá lett aktivista biogazdaságokról, génmanipulációról, fair trade-ről szóló beszámolóit. Biztonságérzetünk csak a kávézó nyitás viszontagságainak taglalásakor tér vissza.

"Treehugger Dan", ha szabad így fogalmazni, kemény fába vágta a fejszéjét. Az aprócska üzlethelyiség hátsó zugában berendezett kávézó (az ÁNTSZ csak ide adott engedélyt) derűlátón fogalmazva úttörő kezdeményezés.

Idealizmusra kevéssé fogékony országunkban ugyan józanul éppen ekkora teret kaphat egy kizárólag fair trade és bio termékeket kínáló kávézó, de van ok a bizakodásra: a köztársasági elnöki hivatal egyenesen innen rendeli a kávét. Másrészt hamarosan megérkezik az első bio-fair trade forrócsoki szállítmány. És hát nyakunkon a tél, lehet begubózni, könyvvel a kézben szürcsölni.

H i r d e t é s

Újra nyit a Hadik!


A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.

Kávéház anno 2010.01.17.
Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s