Kávéház Sirató 2006.01.30.

Bezár a Castro?

Kávéház sirató Szombaton volt a záróbuli, az utolsó üzemnap, mikor még ellátogathattunk a Castróba, és kedden végleg lehúzzák a rolót. Megzavarodtunk. Egyes rajongók váltig állítják, hogy nem tűnik el a Castro, csak átalakul.


"Nyugi castro rajongók! 2 éve járunk ide a barátainkkal, én is megijedtem a bezárás hírére, de ismerem az új fiúkat, akik tovább viszik a helyet. Minden marad a régiben, ami kevés nem tuti dolog, csak azon változtatnak: árak, hangulat, zene tuti marad, ahogy volt. Remélem úgy lesz. I love Castro!"

E rajongói levél a legbelsőbb információ, amit meg tudtunk szerezni a Castro Bisztróval kapcsolatban. Az Est.hu ezzel szemben cikket jelentetett meg, miszerint 31-dikén végleg eltűnik a hely a Ráday utcából.

Milyen helyet veszítünk?


2003-ban, a honlap indulásakor értékelőink erős kritikát fogalmaztak meg a hellyel kapcsolatban. A szigorú kávéházi kritériumok és jellemvonások felől közeledve szembetűnő volt a Castróban tapasztalható nem kevés szakmai hiba. A cikk – mondanunk sem kell – sok rajongó ellenszenvét váltotta ki. A Fórum érdekes, parázs viták színterévé lett.

Bár egyes rajongók unszolására már-már eljutottunk oda, hogy újabb szemlére induljunk, a következő két évben nem volt módunk felülvizsgálni első benyomásainkat, már csak azért sem, mert 2004-től kezdve a Kávéházak Versenye keretén belül folytattuk a kávéházak öt jellemző szempont szerinti vizsgálatát. Egyet azonban megállapíthattunk: a Castro a rajongói terén megállta a próbát és az évek alatt a Ráday utca egyik legmeghatározóbb helyévé vált.

Mi fáj?


Egyes információk szerint csinos Casinót kapunk a Castro helyére. Miután annyi hír lábra kelt, ezt is kritikával fogadjuk. Mindenesetre elhibázott lépésnek tekintenénk, ha ezt a területet is elsötétített, barátságtalan üvegtáblák zárnák el végleg a külvilágtól, ahogy az egykori Belvárosi Kávéházat a Ferenciek terén. Reménykedve tekintünk hát mi is a fenti üzenetre: Reméljük, úgy lesz.

H i r d e t é s

Abszurd (Pécs)

Az extrémitásig eklektikus kávézó a főtértől nem messze volt. A vállalkozószelleműek mozi ülőalkalmatosságon, és vonatülésben kávézhattak. MÁV térelemek, kékes hangulat, kopottas asztalok. Kicsit Jazz-es, kicsit bölcsészes, kicsit romkávézós. Sajnos ő is megadta magát a sodrásnak. Az egykori kávézó jellemzői>>

Kávéház Sirató 2006.11.17.
Ice Frigid Coffee Bar

Bezárt a Világlátott kávézó.
Saját készítésű természet képeiktől és ízletes kávéiktól könnyes szemmel búcsúzunk.
Az eltűnt kávézó jellemzői>>

Kávéház Sirató 2006.10.09.
Bonjour Café (Mammut)

Franciás hangulatú kis kávézó volt a Mammut pláza szívében. Fa burkolatú pultjához mindig letelepedhetett az, aki megfáradt a vásárlási procdúráktól. Az eredeti presszó jellemvonásokkal rendelkező kávézó 2006. Szeptemberében bezárta kapuit.
Az eltűnt kávézó jellemzői>>

Kávéház Sirató 2006.09.13.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s