Kávéház Sirató 2006.02.02.

Újabb gyöngyszemtől búcsúzunk

Kávéház sirató Nem olyan rég adtunk hírt az újlipótvárosi változásokról. A Dunapark bezárt, a Leon nyílik. Most az egyik legeredetibb kávézót, a Wallenberget siratjuk. Kipakolva találtuk, egyelőre nyoma sincs az újrakezdésnek. Ezzel eltűnt az egyik legkisebb pesti kávézó.


A Wallenberg nagy reményekkel nyitotta meg kapuit. Igazi törzskávézónak indult. Kicsi volt, a kuckós helyek iskolapéldája. Néhány négyzetméteren ügyes térkialakítással négy sarkot rendeztek be a vendégeknek, pamlagokkal, székekkel, fotelekkel.

A kávéról nincsenek nagy emlékeink. Nem volt sem kirívóan jó, sem végtelenül pocsék, amit megjegyezne az ember. Érdekesség, hogy azon kevés kávézók közé tartozott, ahol coffee-to-go papírpoharakban elvitelre is felszolgálták a kávét.

A kiszolgálás azonban a kis helyek előnyét élvezte: közvetlen volt, körültekintő. A fizikai közelség nagy figyelemre adott lehetőséget, a belső tér kialakítása pedig megengedte, hogy még ilyen pici helyen is kialakítsuk magánszféránkat.

Egyedül a nyitva tartást találtam problematikusnak. Nem csak a Wallenberg, de majd’ minden újlipóti kávézó korán zár. A munka utáni kávézgatás, trécselés így nehezen talál otthonra a városrészben. Ez egy olyan lehetőség, amit valamiért nem nagyon használnak ki, így a Wallenbergbe is akárhányszor kedvem támadt lemenni, akkor már nem volt nyitva.

Abszurd (Pécs)

Az extrémitásig eklektikus kávézó a főtértől nem messze volt. A vállalkozószelleműek mozi ülőalkalmatosságon, és vonatülésben kávézhattak. MÁV térelemek, kékes hangulat, kopottas asztalok. Kicsit Jazz-es, kicsit bölcsészes, kicsit romkávézós. Sajnos ő is megadta magát a sodrásnak. Az egykori kávézó jellemzői>>

Kávéház Sirató 2006.11.17.
Ice Frigid Coffee Bar

Bezárt a Világlátott kávézó.
Saját készítésű természet képeiktől és ízletes kávéiktól könnyes szemmel búcsúzunk.
Az eltűnt kávézó jellemzői>>

Kávéház Sirató 2006.10.09.
Bonjour Café (Mammut)

Franciás hangulatú kis kávézó volt a Mammut pláza szívében. Fa burkolatú pultjához mindig letelepedhetett az, aki megfáradt a vásárlási procdúráktól. Az eredeti presszó jellemvonásokkal rendelkező kávézó 2006. Szeptemberében bezárta kapuit.
Az eltűnt kávézó jellemzői>>

Kávéház Sirató 2006.09.13.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.