Kávéházak versenye 2006.03.06.

Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.


Esztétikai megjelenését meghatározza a kor szecessziós stílusa, az Alfonz Muna képek, és a mélybordó felszín. Az "L" alakú elhelyezkedés utca felöli képét a hatalmas íves ablakok határozzák meg, amelyeken réz karnissal ellátott függönyök biztosítják a "védettséget".

Minden üvegfelületen megjelenik a Monarchia kétfejű sas címere. A belső tér nagy belmagasságú. A mintegy 120 ülővendégek thonett asztalok és székek mellett kávézhatnak, újságot olvashatnak, esetleg különféle csendes asztali játékoknak (sakk, malom, dominó) hódolhatnak.

A belső megvilágosítást íves fém falikarok, és sokágú mennyezeti csillárok biztosítják. Természetesen a 30 főt befogadó különterem is lehetőséget ad azok számára, akik a kávéház forgatagától "elzártabban" kívánnak időt tölteni.

Az épületet, amely magában foglalja a Café Wien-t, Magyar Ede tervezte. A nagy szegedi árvíz előtt ez a Burghardt ház többször is kávémérésként, kávécsarnokként nyílt meg a szegedieknek.

A ház gyönyörű belső díszítéseit a II. Világháború utáni időszak politikai nyomására letiporták, és eltűntették. Ebből csak a központi bejárat feletti oszlopok sasfejes díszítéseit sikerült restaurálni.

A kávéház megjelenése Szeged vendéglátásába új színt hozott. Elsőként adott helyet az Európában annyira kedvelt találkozóhely típusnak. A bécsi kávéházak hiteles élményét nyújtja a Café Wien minden betérő vendége számára.

H i r d e t é s

Kávéházi tetőpont

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

Kávéházak versenye 2006.05.02.
Dömötöri

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.

Kávéházak versenye 2006.02.27.
Factory - Uno kapuziner, perfavore!

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
Pesten különösen nehéz felkutatni azokat a helyeket, ahol Café Crème kapható. Igazi Kapuzinert pedig szinte nem is kapni. Az olasz eszpresszó-kultúra mintha teljesen letarolta volna a várost. A Franziskaner ritka, a Wiener melange szintúgy, de eltűnt a szimpla és a dupla is.

Kávéházak versenye 2006.02.10.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s