Kávéházak versenye 2006.03.06.

Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.


Esztétikai megjelenését meghatározza a kor szecessziós stílusa, az Alfonz Muna képek, és a mélybordó felszín. Az "L" alakú elhelyezkedés utca felöli képét a hatalmas íves ablakok határozzák meg, amelyeken réz karnissal ellátott függönyök biztosítják a "védettséget".

Minden üvegfelületen megjelenik a Monarchia kétfejű sas címere. A belső tér nagy belmagasságú. A mintegy 120 ülővendégek thonett asztalok és székek mellett kávézhatnak, újságot olvashatnak, esetleg különféle csendes asztali játékoknak (sakk, malom, dominó) hódolhatnak.

A belső megvilágosítást íves fém falikarok, és sokágú mennyezeti csillárok biztosítják. Természetesen a 30 főt befogadó különterem is lehetőséget ad azok számára, akik a kávéház forgatagától "elzártabban" kívánnak időt tölteni.

Az épületet, amely magában foglalja a Café Wien-t, Magyar Ede tervezte. A nagy szegedi árvíz előtt ez a Burghardt ház többször is kávémérésként, kávécsarnokként nyílt meg a szegedieknek.

A ház gyönyörű belső díszítéseit a II. Világháború utáni időszak politikai nyomására letiporták, és eltűntették. Ebből csak a központi bejárat feletti oszlopok sasfejes díszítéseit sikerült restaurálni.

A kávéház megjelenése Szeged vendéglátásába új színt hozott. Elsőként adott helyet az Európában annyira kedvelt találkozóhely típusnak. A bécsi kávéházak hiteles élményét nyújtja a Café Wien minden betérő vendége számára.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s