Kávéházak versenye 2005.11.10.

Farger

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Ma reggel történt, friss az élmény. A szemünk láttára, a mai Budapesten kel életre egy kávézó, amiről évtizedek múlva talán úgy emlékezik meg a város, mint ahogy most az Abbáziáról vagy az EMKÉ-ről. A zsúfolásig telt, fesztelen caféról a Szabadság téren.


Csupán fotókat akartam készíteni. Mindez egy álmos novemberi péntek reggelen. Nem is emlékeztem, mikor nyílik a hely, csak reménykedtem, hogy kilenc körül már nyitva van. Az ajtóban megtorpantam, mert emberek jöttek kifelé és befelé.

A kávézó terében nyüzsgő emberáradat fogad. Négyen próbálják kiszolgálni a vendégeket. A lányok futkosnak a kávékkal, repítik a péksüteményeket, miközben a pultnál négyen nézünk vágyakozó tekintettel a kávégép felé.

Kijön az egyik tulajdonos, Farsang Edit, és mosolyog. Nem siet el, időt szán a vendégekre, és nevükön szólítja némelyiküket. Nem csak magyar nyelvet hallani, meglepően sok az olasz.

Az egyik vendégnél kutya, aki szintén a törzsközönséghez tartozik, és úgy csahol, ahogy hajdanán egy-egy szegény íródeák tehette a főúrnak – csak hadd maradjon.

Fotókat készítek, majd Farsang Edittel beszélgetünk. A hely benevezett a Kávéházak Versenyére, és egyes részletekről szót kell ejteni. Többen megszakítják a beszélgetést. Nem szólnak közbe, egyszerűen csak megjelennek az ajtóban, és mivel régi ismerősök, köszönteni kell őket. Még mindig csak kilenc óra 10 perc van, de úgy tűnik, nem lehet annyi kéz, hogy mindenkinek azonnal kávét főzzenek.


Nincs kétéves a Farger, de mintha beszippantotta volna a belvárost. Fesztelen és élő, talán ennek kelt híre. Egy olasz magyarázza a pultnál a maga sajátos angolságával, hogy egy Fargeres pólót szeretne. Gallérosat.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s