Kávétermelő országok 2010.06.28.

Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.


A robuszta fajtáknak nagyon fontos szerep juthat egy eszpresszó-keverék egyensúlyának kialakításában vagy akár önmagukban is izgalmas ízélményt adhatnak – de nem mindegy, milyen is az a robuszta. Az arabikák viszont nem minden esetben érnek fel azokhoz az elvárásokhoz, amit a vásárlók (leginkább a reklámoknak köszönhetően) már automatikusan támasztanak irányukban. Konkrét példaként a következőkben az egyik legendás arabika termőterületről és egy igazán különleges, minőségi robusztát előállító vidékről írunk röviden.

Jamaica

Már-már legendás hírű kávétermő terület a Kék Hegység Jamaicán. A "Jamaican Blue Mountain" (JBM), mint a csúcsminőségű kávé szinonimája, azután lett világhírű, hogy japán befektetők a 60-as évek végén foglalkozni kezdtek a termőterülettel. A minden különlegesre nyitott japán piacon extra árat kezdtek fizetni a csakugyan extra minőségű kávéért. A teljes termés 90%-át ma is a szigetország vásárolja fel és csak ezután következhet a világ többi kávé-fanatikusa. Az előzőekből eredt a Blue Mountain legendáriuma, ami persze nem zárja ki, de önmagában nem is bizonyítja az innen származó kávék kiemelkedő minőségét.
Jamaicát éghajlata és egyéb adottságai (vulkanikus kőzet, nagyon magasan fekvő termőterületek) tökéletes termőhellyé teszik a kávé számára. A kávészakértők szerint egy JBM fajtakávé olyan összetett ízegyensúllyal és aromaprofillal rendelkezhet, mint egy igazi eszpresszó keverék, természetesen sokszoros áron. Az intenzív és fűszeres JBM kávékkal minden igazi kávésnak érdemes megismerkednie, de csak elővigyázatosan. Bőven vannak azonban olyan hamisítványok is, amikben a JBM tartalom csak jelzésszerűen van jelen, mégis, a vásárlót megtévesztve így hirdetik őket.

Jáva

A WIB betűkombináció a "Waktu Indonesia Barat" kifejezés rövidítése, ami az óriási kiterjedésű Indonéz szigetvilág egy részét jelöli, méghozzá a nyugat-indonéziai időzónába eső területeket, így Jáva szigetét is.
Bátor holland kalózok ténykedése során került egy élő kávécserje a Jemenből a hollandok birtokába. 1706-ban aztán Jáváról és a környező szigetekről holland kávétermesztők küldték haza az első európai-gyarmati kávébab termést, és az első saját nevelésű kávénövényt. Pár évtizedre rá a holland kávétermesztés már túl is szárnyalta az arábiai ültetvények hozamát. 1877-ben azonban egy kávéfertőzésben elpusztultak az ültetvények, amiket robuszta fajtákkal pótoltak. Az ültevények 90%-án így ma már robuszta cserjék teremnek. A jávai robuszta magas minősége bizonyítja, hogy az arabika – robuszta szembeállítás egyszerűsítés. Sok helyen termelnek a világon gyenge minőségű és olcsó robusztát, de vannak kiváló termőterületei is. A kávé alacsony savtartalmú, sűrű és testes: igazi különlegeség…

H i r d e t é s

Guatemala

A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

Kávétermelő országok 2010.11.04.
Mexico

Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.

Kávétermelő országok 2010.09.08.
El Salvador

A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.

Kávétermelő országok 2010.05.07.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s