Kávétermelő országok 2010.09.08.

Mexico

Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.


Brazília, Kolumbia, Vietnám, Indonézia és India után Mexikó a hatodik legnagyobb kávétermelő ország a világon, éves termelése kb. 4 millió zsák. Mára már lassan megszűnnek azok a nagyüzemek, amelyek valaha az iparágat jellemezték, a kávé nagy részét a mintegy 100.000 kisgazdaságban dolgozó, bennszülött lakosság termeszti. Ezen a vidéken a politika ezért szorosan összefügg a kávéval. Az ország legjobb termőterületén, a délen fekvő Chiapazban évekig zavargások és felkelések voltak, amiben számos olyan ember is részt vett, aki amúgy a kávétermesztésből élne meg.

A legtöbb kávé az ország déli részéről származik, ahol a kontinens "vesz egy kanyart" és keletre szűkül. Az innen származó mexikói kávé, és különösen a Chiapaz magas területeiről származó igen jó minőségű kávébabok versenyben vannak a guatemalai kávék erejével és összetettségével.
A termőterület északi részén, Veracruz környékén, a központi hegység öböl felőli oldalán javarészt mélyföldi kávékat termesztenek, amit egy közeli városkáról, Altura Coatepecről neveztek el, és igen nagy hírnévnek örvend. A Veracruzban termelt kávé közül még az Altura Orizba és Altura Huatusco nevűeket érdemes megemlíteni. Szintén nagyon kedveltek a délen fekvő Oaxaca-ból származó kávék is, amelyek Oaxaca vagy Oaxaca Pluma néven kerülnek a piacra. A legjobb kávékat azonban Mexikó legdélkeletibb csücskében, a guatemalai határ mellett, Chiapazban termelik. Az innen származó kávék Tapachula néven kerültek forgalomban, de ma már általában az eladók Chiapaz néven címkézik őket.>

A tipikus mexikói kávé hasonlít egy jó, könnyű fehér borhoz – testesen lágy, kellemesen száraz, és egy kicsit savas. Ha valaki a viszonylag könnyű feketekávét kedveli, akkor ízleni fog neki az az ízvilág, amit egy mexikói kávé tud nyújtani.
A legjobb mexikói kávék legnagyobb felvásárlója Európa, innen is leginkább Németország, de nagyon sok megjelenik az amerikai piacokon is.
Igen keresett és híres fajta az innen származó maragogype (elefántbab) és az egyes itt termelt SHG (Strictly High Grown) kávébabok.
Az Egyesült Államokba történő kávéexportra kedvező hatással volt az Észak-amerikai Szabad Kereskedelmi Egyezmény (NAFTA). A kereskedelmi megállapodás, az USA kávés felvevőpiacának közelsége és finom szegmentációja elősegítette a mexikói kávé minőségének növekedését, elterjedt a legtöbb ismert kávéminősítési rendszer.

Kávék Mexikóból a Barista Szaküzletben

Őrölt kávé>>

Mexikó az egyik legnagyobb biokávé előállító ország, különböző független ügynökségek ellenőrzik, hogy a termelés féregirtók, gombaölők, gyomirtók, vagy más, káros vegyszerek használata nélkül történjen. Az ország ezen kívül sokféle etikai mozgalomnak is részese: UTZ, Rainforest Alliance és Fair Traide kávék egyaránt megtalálhatók az országban.

H i r d e t é s

Guatemala

A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

Kávétermelő országok 2010.11.04.
Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.

Kávétermelő országok 2010.06.28.
El Salvador

A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.

Kávétermelő országok 2010.05.07.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s