Kert a Godot-ban 2005.05.27. | Zacc
Kiállítás Nagy Csaba 2004-ben nyerte el a Miskolci Grafikai Biennálén a Godot Galéria díját. 19-dike óta a Godot-ban láthatók grafikái. A művésszel Muladi Brigitta beszélgetett.

- Munkáid központi kérdése: Létre lehet-e még hozni műalkotást, és ha igen, akkor meg lehet-e ezt tenni a művészet konvencionális kódjai nélkül? Miért érzed azt, hogy ismert kódokat nem szabad alkalmazni, vagy el kell rejteni azokat?


- A kommunikáció - a művészet is az - panelekre épül. Ismert kódokat akarunk alkalmazni - akaratunk ellenére is alkalmazunk - megérteni, megértetni, ami látható, de ami csak a felszín. Ez biztonságot ad, de emiatt a mű elveszíti eredetiségét. A művészetnek nem kell panelek által meghatározottnak lennie, sőt semmi által nem kell meghatározottnak lennie. A kódokat nem elrejteni kell, hanem a képet felszabadítani a konvenciók alól, szabaddá tenni az utat a többféle értelmezés előtt.

- A Kert, legújabb műveid összefoglaló címe - elsődleges és szimbolikus jelentését tekintve is sokféle értelmezést enged meg. Jelenlegi környezetedben, a nagyvárostól messze, Bükön a kert körülvesz. Az elsődleges élményt a természetből merítetted. A Kert az ember által esetlegesen kiszakított, a maga számára művelt, alakított területen túl a szakralitást pótló metafizika terepe, sőt akár azonos lehet a ’második természettel’, a kultúrával, vagy magával a művészettel is. Neked mit jelent?

- A természet önmagában is létezik, ember nélkül is. Önhitten azt hisszük, hogy megszereztük magunknak - de nem, és az is csak illúzió, hogy létrehozhatsz hasonlót. Semmilyen képnek nincs köze a körülöttünk létező valósághoz. Ha van, akkor az banális. Nem akarok konkurálni a valósággal, csak az eszközeim a vizualitás körében mozognak, és ott kell maradnom, ezért egy vizuális élményt adok, de a kerttel nemcsak megmutatni akarok valamit, hanem felhívni a figyelmet arra a paradoxonra, ami a fogalom és a kert valósága között feszül.



A kiállítás megtekinthető 2005. június 11-ig keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között a Godot-ban.


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein