Ki az a barista? 2008.12.18. | Barista iskola
5-6 évvel ezelőtt még a vendéglátó szakmában is kevesen tudták volna pontosan megadni a választ. Mára a helyzet jelentősen megváltozott. Azok a vendéglátó vezetők, akik az igényes szolgáltatásrendszerben látják a sikeres üzletmenethez vezető utat, már pontosan tudják, hogy a barista a kávés munkaterületet menedzselő, az őrlőállításhoz és a technológiához értő, espresso alapú italokat profin készítő szakember. A kávéminőség garanciája az üzletben.

Az utóbbi években egyre több független kávés helyen és láncban tűntek fel a kávékészítésre dedikált baristák a pultban. Ez a folyamat a szállodák és éttermek kávékészítésére is hatással van, hisz a vendég utolsó élménye – a szállodai reggeli vagy az "a la carte" ebéd ill. vacsora után – fizetés előtt a kávé. Ezért egyre többen érdeklődnek a szállásadás és a hagyományos vendéglátás területéről is a szakszerű kávékészítést biztosító baristák iránt.

Megoszlanak a vélemények, hogy a bartenderek, mixerek hogyan viszonyuljanak a kávékészítéshez. Az ő munkájuk alapvetően az esti-éjszakai időszakra, leginkább az alkoholos italok szervírozása, keverése köré összpontosul. Ők általában egyfajta plusz szakosodásként tanulják meg a barista tudásanyagot, hisz nem készítenek sok kávét, de azt (a többi italhoz hasonlóan) jól akarják készíteni.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.

  Barista


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein