KIÁLLÍTÁSOK 2007.04.26. | Zacc

Eleink örömei - Gasztronómiai emlékek a hajdani metszeteken


május 4- június 30
Szántó András Eleink örömei – gasztronómiai emlékek a hajdani metszeteken című könyvében saját gyűjteményének 150 darabját mutatja be, sok érdekes adattal az alkotókról (festőkről, grafikusokról és metszőmesterekről), művészettörténeti és művelődéstörténeti érdekességekkel, gasztronómiai tudnivalókkal kiegészítve és fűszerezve.


A képeken egyebek között láthatók régi konyhák, ételkészítési eljárások, étkezési és italozási jelenetek, királyi lakomák, jellegzetes vendéglátóhelyek, a gasztronómiai szakmák híres vagy jellegzetes alakjai a könyvnyomtatás hőskorától, az 1400-as évek végétől a közelmúltig.A kiállításon a kötet 25 legszebb, legérdekesebb képét mutatjuk be eredetiben, köztük két 15. század végi fametszetet, egy Gavarni-litográfiát, egy 1845-ös bécsi kávéházat és egy pesti lacikonyhát a Széna (a mai Kálvin) téren 1855-ből.


Duna-parti szállodák anno Pesten és Budán


április 26- június 10.

István főherceg, Európa, Ritz, Angol királynő, Bristol, Carlton és a többi nagyhírű szálloda! A Duna-korzón és a Margitszigeten járunk a Monarchia világvárosában. Az 1872. évi városegyesítést követően Európa egyik leglátványosabban fejlődő városában, a Duna-part is egyre hangsúlyosabb szerepet kapott. A folyó szabályozása mellett kiépítették a rakpartokat. Budapest ekkor a Monarchia, sőt a Duna egyik legnagyobb kikötője volt. A Duna-korzó épülő palotái között hamarosan pompás szállodasor nőtt ki a földből, ebből láthat most válogatást a látogató.

Café?! – Változatok és változások


február 16 – május 25.

A kiállítás a budapesti kávéházak, kávézók, cafék közelmúltját és jelenét mutatja be Frankl Aliona és Nagy Géza fényképein keresztül. A látogató vethet egy pillantást a fénykorra, a "dicső múltra", de a szocializmus korának presszóira is, hogy annál nagyobb öröm legyen rácsodálkozni a túlélőkre és a feltámadókra, az új "régi" helyekre, a párizsi levegőt árasztó "trendi" cafékra, a kuckókra, a kertekre, a színházakkal, mozikkal, könyvkereskedésekkel karöltve működő "vegyesboltokra", sőt az internet-cafékra, pláza-kávézókra és a papírpoharas amerikai kávés-láncokra is. A kávéház a városi polgár "napközi otthona" volt, s ma ismét azzá kezd válni. Keresi helyét az új világban, s mi is keressük a helyünket benne. Akinek már sikerült megtalálni, az tudja, mekkora öröm népszerű vendéglátónak vagy törzsvendégnek lenni. Egyelőre még kusza a kép, túl sok a fény, mély az árnyék, s persze túl közelről is nézünk – de már legalább van mit!


Múzeumok Majálisa


május 19-20

A hagyománnyá váló Múzeumok Majálisán idén is résztveszünk a hamarosan megnyíló "Hideg nyalat és spanyol tekercs" című fagylalttörténeti kiállításhoz kapcsolódó programokkal. Jöjjön el Ön is, majálisozzunk együtt!


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein