Koffein 2007.06.18.

Kávé és géntechnológia

A kávé minőségét sokféle tényező befolyásolja. Ezek közül az egyik a kávénövény fajtája, hiszen a legjobb feltételek mellett termesztett Robusta minősége is alatta marad egy Arabicáénak. Egy másik fontos "összetevő" az ember. Termeszthetjük mi a világ legjobb fajta kávéját, ha a szüretelés nem a kellő időben történik, vagy a feldolgozás során nem szakszerűen, nem a kellő figyelemmel járnak el, a csészénkbe kerülő "végeredmény" nem lehet a legjobb minőségű.


A kávétermesztőknek figyelniük kell az összes körülményre, a napsütésre, a csapadék mennyiségére, a talaj összetételére, mert mindezekkel a kávéjuk minőségét javíthatják. Vannak azonban, akik más technikákat is bevetnek a kávé minőségének javítása, és nem mellékesen a profit növelése érdekében. A géntechnológiát.

A gének nemcsak a kávénövény ellenállóképességét befolyásolják, de annak érzékszervi tulajdonságait és a termés mennyiségét is meghatározzák.
Tudomásunk szerint a kávénövényen a legelső géntechnikai kutatásokat a Nestlé cég végezte Franciaországban és francia Guayanán.

Elmondásuk szerint megpróbálták a lehető legkisebb mértékben módosítani a növények genetikai szerkezetét. A Bacillus Turigensissel, ezzel az ültetvényeken komoly károkat okozó baktériummal szembeni rezisztenciáért felelős gént próbálják elkülöníteni. Nem tudni, hogy a kutatások hoztak-e már konkrét eredményt.

Érkeznek hírek más bonyolult kutatásokról is, melyeket egy teljesen koffeinmentes szemeket termő kávé létrehozása érdekében végeznek az USA-ban.

Hawaii szigetén egy másik kísérlet keretében egyszerű, minden növényben megtalálható hormonok segítségével próbálnak olyan kávénövényt előállítani amely gyorsabban növekszik, és csaknem folyamatosan terem.
Hogy léteznek-e már ezek a növények, az számunkra egyelőre titok.

Sokan azonban elzárkóznak a géntechnológia alkalmazásától. A termékenységet, ellenállóképességet befolyásoló változtatások valószínűleg a minőségre is hatással vannak, és azt nem pozitív irányban módosítják.

A Robustának 22 kromoszómája van, az Arabicának 43. Keresztezni őket olyan lenne, mint kombinálni egy majmot egy oroszlánnal. Mégis felvetődött már ez az ötlet, és elméletileg nem lehetetlen az új fajtát létrehozni.

Léteznek olyan kémiai anyagok, melyek segítségével a Robusta kromoszómáinak száma megduplázható. A duplázás után már lehetne kísérletezni a hibridizációval. Az így létrejövő hibrid azonban valószínűleg önálló szaporodásra képtelen lenne. Ez a lehetőség tehát tudományosan érdekes lehet, de gazdaságossági okokból egyelőre használhatatlan.

Láthatjuk, hogy a géntechnológia, a génmanipuláció nem kerüli el a kávéültetvényeket sem, bár sokan úgy tartják: a világon olyan sok jó Arabica van, miért kellene ezek tulajdonságait nekünk megváltoztatni?

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s