Kollázsok és versek 2005.07.21. | Zacc
Baán Tibor 1946-ban született Rákosligten. Ezidáig öt verskötete látott napvilágot és egy tanulmánykötete – az "Év Könyve Díjas" Szerepválaszok. A szerző ezúttal meglepetéssel szolgál, hiszen kollázsainak kiállítását tekinthetjük meg az Arcvonal Irodalmi Kávéházban.

Vers és költészet, képzőművészet és irodalom találkozására számos példa van. Utalok itt Kassák Lajosra, akinek Baán Tibor még gimnáziumi évei alatt elküldte verseit. Talán ennél is érdekesebb annak fölfedezése, hogy a szerző művei sajátos úton járnak. Jól példázza ezt a korai alkotásnak számító, 1964-ben készült Életfa, amely a kiállítás mágikus középpontja. Aligha véletlen ugyanis, hogy épp ez a kép került fel a képzőművész-költő válogatott verskötetének − Lombhullató idő − címlapjára.

A képen látható fa lombkoronájának közepén, illetve fölötte elhelyezkedő fej kínai hatást kelt. Ez a keleti inspiráció különösen hangsúlyos a fekete-fehér sorozat darabjain is. A kollázsok újabb jellegzetessége, hogy tűhegyre állított építményként hatnak, a tér és idő metszéspontjában helyezkednek el.

A kollázs Baán Tibor számára a költészettel azonos rangú megnyilvánulási forma. Ezen az sem változtat, sőt, ezt a feltételezést csak erősíti, hogy a művek egyikét - másikát majd negyven éves Csipkerózsika álomból ébresztette fel a kiállítás. A régebbi és a mai művek is ugyanazt az alkotási módot tükrözik. A művészt a fehér lapon születő kozmikus törvények izgatják. Pontosabban fogalmazva: az egyensúly keletkezésének, a harmónia megteremtésének problémái. Ez a művészeti kiindulópont kitűnően érvényesül a kiállítás anyagában, mely negyven év legfontosabb munkáit foglalja magába. Külön kiemelendő a korábban már említett fekete-fehér sorozat, amely az Alvilági anziksz című verskötethez készült. E kollázsok megértése beleélést igényel a nézőtől. A beleélés mint esztétikai kategória a tudat és a tudattalan, a misztika és a valóság találkozási pontját jelöli ki.

A képzőművész − költő szavaival "in memoriam" történik minden. A múló idő, a múlhatatlan idő, mozdulatlansága felé kalauzolja létezésünket. Baán Tibor kollázsai mint mágikus útjelek ezt az irányt fejezik ki.

A kiállítás megtekinthető: 2005. július 19-től augusztus 2-ig az Arcvonal Irodalmi Kávézóban − Budapest, Haris köz 3. − Nyitva tartás: hétfőtől − szombatig 10-22 óráig.


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein