Kultúrális küldetés 2007.12.03. | Zacc
Idén nyílt a Mokka Kultúrkávézó Székesfehérváron és persze rögtön felkeltette az érdeklődésemet, kávé is meg kultúr is, külön-külön sem rossz, egyben meg olyan lehet, mint amikor gyönyörű hurik játszadoznak a … na ezt hagyjuk.

Tél lett, mire alkalom nyílt a próbára, így természetesen a terasz élmény most kimaradt, de mi lehet annál jobb érzés, mint lassú hóesésből betérni a meleg kávéház kebelébe egy forró felfrissülésre. A kávéház a Szent István bazilika mögötti kis téren található, ahonnan sétálóutcák ágaznak ki, tehát autók zaja kizárva, legfeljebb a harang zúg egy kicsit.

A helyiség kicsi, ezt úgy mondják, hogy meghitt, de tolongani nem kell, magunkban vagyunk így kora szombat délután. A berendezés kellemes látvány, bár semmi extra, a berendező nem törekedett arra, hogy meghökkentse, vagy elkápráztassa a betérőt, inkább kis klub jelleget kölcsönzött a helynek. Ami fából van, az cseresznyében pompázik a padlótól a székekig, semmi bútorlap, vagy műmárvány érzés. A szemközti fal mellett végig kanapészerű ülőalkalmatosság húzódik azoknak, akik szeretik, ha hátra is lehet dőlni. A székeken erre nem igazán nyílik alkalom. Hogy bírnak az olyan formatervezők diplomát szerezni, akik olyan széket terveznek, aminek a támlája deréktájban véget ér, és gerinctöréssel fenyeget minden hátradőlés? Kapnak, íme a bizonyíték.

Az egyik falon, igazolandó a kultúrkávézó (culture café) nevet gyermekkorom Domusait idéző könyvespolc húzódik, valószínűleg bevásároltak a szomszédos antikváriumban, mert van itt minden krimitől a gyerekkönyvön át a művészeti albumig. Talán verseskötetekkel jobban járna a betérő, mert néhány rég olvasott költemény felidézhető lenne egy kávé mellett, de kevesen lesznek, akik itt tudják meg, hogy Chandler Hosszú álomjában ki is a gyilkos.

A kulturális jelleget másik oldalról a zene támogatja. Ez viszont jó minőségben szól, kellemes jazzes a hangulat, és a hangerő is el van találva, ami sok helyen meghaladja a személyzet képességét.
A kabátokat a wc-hez vezető átjáróban lehet felaggatni, ami a magamfajta paranoiásoknak, akik a kabátzsebben hordják a pénztárcát és az igazolványokat némi problémát jelenthet (tudniillik ebben az országban lopnak, de pszt…). Itt jegyezném meg, hogy a wc perfekt, mind női, mind férfi vonalon.
Extra szolgáltatás a kanapék alatta a konnektor, ahol megfáradt mobiljaink, laptopjaink töltődhetnek. És az asztalon igazi virág a vázában még így télvíz idején is.

Tovább a jelentésre!>>


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein