Lépésben 2007.06.07. | Zacc
Az andante kifejezés a zenében visszafogott, nyugodt tempót jelez, az olasz szó jelentése: lépésben. Van Budán egy borbár, amely - hogy, hogy nem - ugyanezt a nevet viseli. Az Andante Borpatikát Kovács Ákos énekes-dalszerző, Tiffán Zsolt, az ország egyik legrangosabb bortermelője és Urbán Dezső mérnök álmodta és valósította meg. Üzletfilozófiájuk központjában a magyar borok állnak.

Az alapító atyák elmondása szerint itt nem az ételhez ajánlanak bort, hanem hosszas diskurzusok során alakítják ki az étlapot, komponálják meg a borokhoz legjobban illő ételeket. Egy nemrégiben megtartott, kóstolással egybekötött tájékoztatón pedig megtudtunk: az étlapon szereplő fogások minden alapanyaga mostantól ellenőrzött biogazdálkodásból származik.

Két alföldi gazda, Hubai Imre és Rózsa Péter termékei adják az ételkészítéshez használt élelmiszerek többségét. Mindketten hangsúlyozzák, hogy az egészségesség és az adalékanyagmentesség mellett nagyon fontos, hogy ezeknek az ételeknek "igazi" íze van.

Erről a jelenlévők könnyen meggyőződhettek, a gazdagon terített asztalokon többféle, nyers tejből készült sajt, szürke marhából, mangalicából készült húskészítmények, kolbászok, sonkák, ezenkívül biolekvárok, krémek és sütemények csábítottak kóstolásra. A borlapon szinte minden borvidékünk képviselteti magát, de egy arad-hegyaljai vincellér borait is megízlelhetjük. Igazi különlegesség, hogy az édességek között egy toszkánai csokoládémanufaktúra remekeit is megtaláljuk, a pohárnok pedig izgalmas csokoládé-bor párosításokkal szolgál.

A Borpatika kis pódiumán rendszeresen fellépnek neves vendégművészek irodalmi vagy zenés műsorokkal, a borkóstolókon pedig a magyar borokkal és borászokkal ismerkedhetünk. Az Andante honlapja szerint "Borpatikánkat olyan helynek szánjuk, ahol beszélgethetünk egymással, ahol átszólhatunk egymás asztalához, ahová szívesen járnak viszsza az emberek".

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 7. évfolyamának 23. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein