Lila majmok, zöld hányás 2005.04.13. | Zacc
Egy februári hír szerint Lisztes Krisztián, a Ferencváros egykori játékosa ötven százalékos részesedést szerzett az újpesti Külvárosi Kávéházat üzemeltető kft.-ben. Jelen sorok írója nemrég költözött Újpestre, származását tekintve viszont – természetesen – fradista.

Jelen sorok írójának albérlőtársa is – mint minden normális ember – fradista. Az ötletet, hogy vonzódásukat az erkélyre kiakasztott zöld-fehér zászlóval tegyék nyilvánvalóvá, egy újpesti barát tanácsára végül elvetették.

A cikkíró fradista identitása egy második generációs emigránséhoz hasonlítható: a gyerekkorban tanult rigmusok még halványan élnek emlékezetében, focimeccset azonban nemhogy élőben, de tévében is csak a világbajnokság alkalmával néz.

Persze öntudatlanul is hiszi, hogy Simon Tibi a Fradi Ellenes Világösszeesküvés áldozata lett, a bírók zsigeri gyűlölettől vezérelve a világ bármely országában a zöld-fehérek ellen fújnak, a kommentátorok pedig menthetetlen elfogultsággal, rendre a Ferencváros ellen uszítanak.

Érthető hát, ha újpesti lakásából kilépve óvatos gyanakvással kerülgeti az embereket: itt mindenki Dózsa drukker! Emészthetetlen gondolat. A sok briftasnis öregúr, a festett hajú fiatalok mind. "Lila majmok, lila majmok!" – figyelmeztetnek az ösztönök. "Zöld hányás, zöld takony …" – árnyalja a gondolatot az újpesti osztálytárstól tanult fülbemászó dal: nem könnyű, persze, eligazodni a világban.

Mindezek fényében villámcsapásként ért a hír: fradista vette birtokba az újpesti kávéházat. Feje tetejére állt világunkban, lám, már ez is lehetséges. Dehát mi köze a lilának a zöldhöz? Avagy megfér-e egy kávéházban a lila majom és a zöld hányás?


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein