Rainforest Alliance 2009.03.30. | Kávé minősítések
A Rainforest Alliance (RA) elnevezése – Esőerdő Szövetség – jól érzékelteti, milyen célok mentén szerveződik a mozgalom, ugyanakkor félrevezető is lehet. A névben szereplő esőerdő legalább annyira szimbolikus, mint konkrét, valójában az érintetlen természetre utal.


A szövetség azon dolgozik, hogy a földművelési technológiák, az üzleti gyakorlat és a vásárlói szokások megváltoztatása által megóvja a biológiai sokféleséget és fenntartható életmódot biztosítson. Programjaik a mezőgazdaságban tevékenykedő emberek és cégek földművelési és állattartási szokásait próbálják átalakítani. Olyan működési sztenderdeket alakítanak ki, melyek alkalmazásával az őshonos állat- és növényvilág életterét tiszteletben tartva lehet fenntartható gazdálkodást művelni.
A szervezet céljai között ugyanilyen fontos szerepet kapnak a helyi termelők érdekeinek képviselete. A fenntartható mezőgazdaság alapfeltétele, hogy a termelők családjai és kisközösségei megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban részesüljenek, jól megéljenek munkájukból és jól érezzék magukat.


Tevékenységük a mezőgazdasági kutatástól az oktatáson és erdőgazdálkodáson át a turizmus szervezéséig terjed, a kávén kívül a tea, a kakaó, a banán és a virágtermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat is segítik, de mi most csak a kávétermelés helyzetével tudunk foglalkozni.
A kávé legjobban azon szubtropikus és tropikus területeken érzi jól magát, ahol az őshonos környezet védelme elsőrendű fontosságú. Ezeken a területeken évszázadokon át erdei ültetvényeken, magas fák árnyékában növekedő kávécserjékről szüretelték a kávégyümölcsöt. Az 1970-es évektől egyre elterjedtebb a monokultúrás, ültetvényes termelés, az erdőket kiirtották, egyre több kemikáliát használtak a termelésben. A terméshozam természetesen nőtt, de a minőség drasztikusan csökkent.
Ma nagyjából 12 millió hektáron termelnek kávét, ami több mint Portugália összterülete, majd akkora, mint Anglia. Ha ezen az óriási területen csak a monokultúrás gazdálkodással termelnék a kávét, az beláthatatlan kárt okozna a természetben. Az RA a 90-es évektől bebizonyította, hogy az erdei farmokon kiemelkedő kávéminőséget lehet termelni, ugyanakkor mennyei körülmények biztosíthatók az élővilág számára is. Azon farmok, gazdálkodók és erdei ültetvények, amik megfelelnek a szigorú követelményeknek, az RA Certified elismerő bizonyítványt kapják.
A "kávéerdők" egyszerre biztosítanak megélhetést egy-egy család számára és védik környezetüket. A farmon dolgozók a kávén kívül gyógyhatású növényeket, virágokat is termesztenek, gyümölcsöket és mézet termelnek, tudatos erdőgazdálkodással és fakitermeléssel foglalkoznak. Az erdei talaj ugyanakkor jól köti meg a vizet, véd az áradástól, az erdei állatok, madarak számára közlekedőfolyosóként szolgál. Egy-egy ilyen kávéerdőben akár 100 különböző fafajtával, különlegesen ritka madarakkal és orchideákkal, erdei macskafélékkel és majmokkal, gyönyörű óriáspillangókkal és ezernyi színű békákkal találkozhatunk. Talán ezért is lett az RA logója egy kis zöld béka.
Az 1987-es alapítás óta a működést a New York-i központból irányítják. 35000 aktív taggal és támogatóval, évi 33 millió dolláros költségvetéssel bírnak.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság márciusi számában található. • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein