Receptek 2008.05.27.

Frappé

A klasszikus görög jeges kávé. A feltaláló a legenda szerint egy görög kávézó vezetője volt. A nyári melegben a kávégép tönkrement, de a vendégek követelték kávéjukat. Az életre való kávés vendéglátó pedig a szükségből erényt kovácsolt. Instant kávéból és a mindig kéznél lévő alapanyagokból létrehozta a krémes – habos - jeges italt, az azóta is töretlen népszerűségű görög frappét.


Valójában Dimitris Vakondios, a Nestlé egyik görög munkatársa találta fel az italt 1957-ben. Egy Thesszalonikiben rendezett vásáron, a kávészünetben készítette el a világ első frappéját. Maga a kiállítás egy gyerekeknek szóló, shakerben összerázott kakaós-tejes termékről szólt. Ez adta számára az ötletet, hogy instant kávéját vízzel és jéggel próbálja magának összerázni.

Ízesítéshez a mediterrán térségre jellemző ízeket válasszunk: csillagánizs-, narancs-, vagy lime - ízesítésű cukorszirup remekül illeszkedik az italhoz.

Készítés
1,5 cappucinós kanál instant kávét, 1-2 szem jeget, kevés ásványvizet, 1-2 cl ízesítő szirupot, csepp tejszínt vagy sűrített krémtejet shakerben gyorsan összerázunk. Az így felhabosított italt 2-3 dl-es csőpohárba, jégre töltjük majd ásványvízzel, esetleg tejjel felöntjük, szívószállal szervírozzuk.

Összetevők:

  • Instant kávé – 1,5 kanál
  • 3-4 db jégkocka
  • Ízesítő szirup 1-2 cl
  • Tejszín (30%) vagy sűrített krémtej: 1 cl
  • Ásványvíz 3 cl
  • Tej, ásványvíz a feltöltéshez– ízlés szerint
    http://www.frappenation.com/

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 5. számában találja.

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
    B-opció válságban magyar módra

    A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

    Café Magyarország 2020.04.08.
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.

    H i r d e t é s