Receptek 2008.05.27.

Frappé

A klasszikus görög jeges kávé. A feltaláló a legenda szerint egy görög kávézó vezetője volt. A nyári melegben a kávégép tönkrement, de a vendégek követelték kávéjukat. Az életre való kávés vendéglátó pedig a szükségből erényt kovácsolt. Instant kávéból és a mindig kéznél lévő alapanyagokból létrehozta a krémes – habos - jeges italt, az azóta is töretlen népszerűségű görög frappét.


Valójában Dimitris Vakondios, a Nestlé egyik görög munkatársa találta fel az italt 1957-ben. Egy Thesszalonikiben rendezett vásáron, a kávészünetben készítette el a világ első frappéját. Maga a kiállítás egy gyerekeknek szóló, shakerben összerázott kakaós-tejes termékről szólt. Ez adta számára az ötletet, hogy instant kávéját vízzel és jéggel próbálja magának összerázni.

Ízesítéshez a mediterrán térségre jellemző ízeket válasszunk: csillagánizs-, narancs-, vagy lime - ízesítésű cukorszirup remekül illeszkedik az italhoz.

Készítés
1,5 cappucinós kanál instant kávét, 1-2 szem jeget, kevés ásványvizet, 1-2 cl ízesítő szirupot, csepp tejszínt vagy sűrített krémtejet shakerben gyorsan összerázunk. Az így felhabosított italt 2-3 dl-es csőpohárba, jégre töltjük majd ásványvízzel, esetleg tejjel felöntjük, szívószállal szervírozzuk.

Összetevők:

  • Instant kávé – 1,5 kanál
  • 3-4 db jégkocka
  • Ízesítő szirup 1-2 cl
  • Tejszín (30%) vagy sűrített krémtej: 1 cl
  • Ásványvíz 3 cl
  • Tej, ásványvíz a feltöltéshez– ízlés szerint
    http://www.frappenation.com/

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 5. számában találja.

  • H i r d e t é s

    Gyümölcsmix

    Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.

    Receptek 2009.08.05.
    Kávé és Kóla

    Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..

    Receptek 2009.07.01.
    Hűsítő- frissítő

    Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.

    Receptek 2009.06.25.

    Kávéházak magazin

    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.
    Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
    Mi legyen a zaccal? II.

    Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

    Zacc 2019.10.16.
    Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
    Mi legyen a zaccal?

    A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

    Zacc 2019.09.09.

    H i r d e t é s