Receptek 2008.05.27.

Iced coffee

A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" szó. Az Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl – így készül az espresso freddo.


De jegesen készülhet a cappuccino is. 2,5 dl-es poharat színültig töltünk kisebb jégkockákkal. Espressót készítünk, majd azt rögtön ízesítjük valamilyen cukorsziruppal. A kávé mellé megszokott ízeken – kókusz, vanília, mandula,… – kívül a déligyümölcsök, mint a narancs vagy a banán is jó íz-párosításokat adnak.

A jeges kávéitalok készítésének fő szabálya, hogy azokat előre kell édesíteni – amíg a frissen készített, forró a kávé – a jéghideg kávéban már igen nehéz a cukrot feloldani. A pohárba töltött jégkockákra hideg tejet öntünk (kb. a pohár 2/3-áig), majd az ízesített kávét a jégkockákra csurgatva rétegezzük a kávét a tejre. Az előzőleg elkészített tejhabot a kávé tetejére kanalazzuk, vigyázva, hogy tej ne kerüljön az italba, mert az felmelegítené a jeges különlegességet.

Összetevők:

 • Espresso: 3cl
 • Tej: 1-1,5 dl
 • Jégkocka: 6-8 db
 • Ízlés szerint Ízlés szerint ízesítő szirup (nagyon finom vanília, mandula, mogyoró vagy akár narancs, banán ízzel)

 • H i r d e t é s

  Gyümölcsmix

  Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.

  Receptek 2009.08.05.
  Kávé és Kóla

  Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..

  Receptek 2009.07.01.
  Hűsítő- frissítő

  Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.

  Receptek 2009.06.25.

  Kávéházak magazin

  Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
  Szálas tea vs. filteres

  A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

  Tea 2019.11.19.
  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.

  H i r d e t é s